Updates
Video - Het belang van ladschapselementen: Melkveehouderij Pelgröm
Video melkveehouderij Pelgröm
Het belang van landschapselementen - Groenblauwe dooradering in de praktijk
In de video over biologische melkveehouder Rutger Pelgröm uit Olst zien we een concreet voorbeeld van hoe boeren en natuurorganisaties samenwerken aan biodiversiteitsherstel en landschapsbehoud. Pelgröm streeft ernaar om zoveel mogelijk melk te produceren uit eigen ruwvoer, wat niet alleen zijn bedrijf duurzamer maakt, maar ook bijdraagt aan een evenwichtige wisselwerking tussen landbouw en natuur. In samenwerking met Stichting Landschap Overijssel heeft hij een landschapsplan opgesteld, gericht op groenblauwe dooradering, wat aansluit bij de doelen van het Aanvalsplan Landschap.
Het Aanvalsplan, gelanceerd door Samen voor Biodiversiteit, streeft naar het herstellen van het Nederlandse landschap door het herplanten van traditionele landschapselementen zoals heggen, hagen en natuurvriendelijke oevers. Dit helpt niet alleen bij het herstellen van biodiversiteit, maar ook bij het versterken van de herkenbaarheid van het landelijke erfgoed, dat de afgelopen decennia door schaalvergroting in de landbouw sterk is aangetast.
De samenwerking tussen Pelgrom en Landschap Overijssel toont aan hoe dit plan in de praktijk kan worden gerealiseerd. Door heggen, hagen en oevervegetatie aan te leggen op zijn land, creëert Pelgröm een landschap waarin de natuur meer ruimte krijgt, en waarin duurzaam voedselproductie en natuurinclusieve landbouw samen kunnen gaan. Hiermee vormt zijn boerderij een model voor toekomstgerichte landbouw, waarin biodiversiteit en agrarische productie hand in hand gaan.
Deze video is onderdeel van een reeks video's gemaakt door Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). In deze reeks worden inspirerende voorbeelden van biodiversiteitsherstel in het landelijk gebied belicht.