Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Kennistraject Basiskwaliteit Natuur

De leefomgeving in Nederland staat onder druk, en het algemene soorten verdwijnen uit het landschap. Voor het behoud van een gezonde en leefomgeving en een veerkrachtige natuur is het essentieel om te werken aan een Basiskwaliteit Natuur (BKN) in het landelijk en stedelijk gebied. Hierin zijn de condities (abiotiek, inrichting en beheer) in orde en kunnen onze algemene soorten weer floreren. Denk aan soorten als de egel en de huismus. Door aan gezonde condities voor deze soorten te werken, werken we ook aan een gezonde leefomgeving voor onszelf.

Dit project richt zich op het vergroten van kennis en het ontwikkelen van concrete en praktische adviezen die bijdragen aan een Basiskwaliteit Natuur in Nederland.

Waar werken we naartoe?

Stedelijk gebied in 2030

De natuur in de stad leeft, omdat er bij alle ingrepen nagedacht wordt over de basiscondities voor de stadsnatuur. Er wordt gestuurd op gezond water en een gezonde bodem, het versterken van de regionale natuur en haar karakteristieke soorten. Mobiliteit gaat niet alleen over auto’s, maar ook over hoe soorten door de stad moeten kunnen bewegen. Bewoners omarmen de natuur en zijn ook zelf bezig met natuur en klimaat in hun tuin. Bedrijven staan op een groen bedrijventerrein en sportvelden zijn omringd door natuur. Stedelijke elementen worden van elkaar gescheiden door robuuste natuurverbindingen.

Landelijk gebied in 2030

Nederland wordt steeds aantrekkelijker. Terwijl vroeger individuele agrariërs actief waren voor natuur en biodiversiteit, hebben veel landelijke gebieden de handschoen opgepakt om de natuur uit de armoede te halen. De waterkwaliteit is sterk verbeterd, waardoor het waterleven is teruggekomen. De oevers worden ecologisch beheerd en leveren bloemen voor bestuivers en voedsel voor insecten, vogels en andere dieren. Agrariërs hebben een duurzaam verdienmodel en dragen tevens bij aan een natuurlijk landschap. Vlinders en libellen fladderen om je heen en je hoort overal kieviten, veldleeuweriken, groene kikkers en zoemende insecten.

Wat levert het op?

Het project zal verschillende producten opleveren die aanbevelingen en handvatten bevatten voor beleidsmakers, beheerders en andere betrokkenen om aan de slag te gaan met Basiskwaliteit Natuur. Zo zullen er handreikingen worden ontwikkeld die inzicht geeft in de ecologische randvoorwaarden voor BKN in het landelijk en stedelijk gebied. Daarnaast zal er een rapport worden ontwikkeld over maatregelen die genomen kunnen worden en zal in kaart worden gebracht hoe je BKN kunt monitoren. Ook worden er webinars en bijeenkomsten georganiseerd om kennis, ervaringen en voorbeeldprojecten met elkaar te delen.

Alle producten zullen landen in de reeds ontwikkelde Toolbox Basiskwaliteit Natuur. De toolbox staat vol met tools, informatie en voorbeelden over hoe je met Basiskwaliteit Natuur aan de slag kunt gaan.

Toolbox Basiskwaliteit Natuur

Contactpersoon

Heb je specifieke vragen over het project? Stel je vraag aan de projectleider. 

floor.edixhoven@samenvoorbiodiversiteit.nl

Helpdesk

Heb je algemene vragen over Basiskwaliteit Natuur? Stel je vragen via De Helpdesk

Vul het vragenformulier in en je vraag wordt beantwoord door experts op dit onderwerp.