Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Verdienmodellen

Het realiseren van een verdienmodellen voor boeren die biodivers ondernemen is een cruciale succesfactor voor herstel van biodiversiteit. Veel veehouders en akkerbouwers willen bijdragen aan het verbeteren van biodiversiteit. Onzekerheid over de kosten en het terugverdienen daarvan kan deze ondernemers echter belemmeren om tot actie over te gaan. 
Uitgangspunt van het Deltaplan is dat boeren die biodivers ondernemen, daar adequaat voor worden beloond. Het Deltaplan Biodiversiteit hanteert de filosofie dat niet 1 partij zal zorgen voor een verdienmodel voor biodiverse boeren, maar dat er sprake zal zijn van een stapeling van beloningen. Daarvoor kijkt het Deltaplan naar structurele beloningen. Om voldoende impact te maken, zijn schaalbare modellen nodig. 

Voor wie zijn deze verdienmodellen

Natuurvriendelijke verdienmodellen zijn in de eerste plaats cruciaal voor boeren. Ze bieden hen de mogelijkheid om hun bedrijf economisch gezond te houden terwijl ze bijdragen aan duurzame landbouw en natuurbehoud. Door bijvoorbeeld te investeren in agrobosbouw, landschapsbeheer of het produceren van premium natuurinclusieve producten, kunnen boeren een stabiele inkomstenstroom realiseren en tegelijkertijd ecologische waarde toevoegen.

Voor overheden vormen deze verdienmodellen een krachtig instrument om hun klimaat-, water- en biodiversiteitsdoelen te ondersteunen. Door boeren te belonen voor hun bijdrage aan maatschappelijke opgaven, zoals koolstofvastlegging en het herstel van ecosystemen, wordt een duurzamere inrichting van het landelijk gebied gestimuleerd.

Ook voor bedrijven in de voedings-, retail- en energiesector bieden deze modellen kansen. Door duurzame producten en diensten af te nemen van boeren, versterken zij hun eigen duurzaamheidsstrategie en voldoen ze aan de groeiende vraag van consumenten naar verantwoorde producten.

Voor maatschappelijke organisaties en burgers dragen deze modellen bij aan een gezondere leefomgeving, rijkere biodiversiteit en verbeterde waterkwaliteit. Ze laten zien hoe samenwerking tussen verschillende partijen kan leiden tot een landbouwsysteem dat niet alleen de boer, maar de hele samenleving ten goede komt. Door deze brede meerwaarde zijn natuurvriendelijke verdienmodellen essentieel voor een toekomstbestendige landbouwsector.

 

 

 

Zelf aan de slag

Als agrarisch ondernemer kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel en de versterking van biodiversiteit. Biodiversiteit is de basis van een gezond ecosysteem en essentieel voor een veerkrachtige landbouw. Door landbouw en natuur samen te laten werken, ontstaat er een evenwicht waarin beide elkaar versterken. Het versterken van biodiversiteit biedt niet alleen voordelen voor de natuur, zoals meer leefruimte voor planten en dieren, maar ook voor uw bedrijfsvoering. Een gezonde bodem, natuurlijke plaagbestrijding en bestuiving door insecten dragen immers direct bij aan betere landbouwopbrengsten.
Om u te ondersteunen bij deze inspanning, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een overzicht samengesteld van beschikbare subsidies en regelingen. Deze zijn gericht op het stimuleren van maatregelen zoals het aanleggen van bloemrijke akkerranden, het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het herstellen van natuurlijke elementen in het landschap. Deze initiatieven zorgen voor een beter leefklimaat voor flora en fauna en dragen bij aan een toekomstbestendige landbouw. Een overzicht van de belangrijkste subsidies en beleid zijn samengevat op de beleidspagina voor verdienmodellen. 

Ga naar beleid over verdienmodellen