skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Toolbox & documenten

Deze Toolbox is grotendeels gebaseerd op informatie uit belangrijke rapporten die over de afgelopen jaren gepubliceerd zijn over de Basiskwaliteit Natuur. Er is geprobeerd om de belangrijkste bevindingen uit te lichten voor overheden, bedrijven en particulieren. Voor meer informatie is het mogelijk om de voor jou interessante artikelen te bekijken. Onderaan de pagina vind je een begrippenkader over de relevante terminologie van soorten en de begrippen die worden gebruikt.

Meten biodiversiteitsprestaties

Een van de dingen die van belang is op het gebied van verdienmodellen is het eenduidig meten van de prestaties die agrarische ondernemers leveren op het gebied van biodiversiteit. Hiervoor zijn verschillende biodiversiteitsmonitoren in ontwikkeling op basis van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s). Deze monitoren maken het mogelijk om prestaties van ondernemers eenduidig te meten en de ondernemers vanuit verschillende organisaties voor hun inzet op het gebied van biodiversiteit te belonen. Voorbeelden hiervan zijn de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij en Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw. 

Stapeling van beloningen

Op basis van de biodiversiteitsmonitoren wordt er op verschillende plekken gewerkt aan een stapeling van beloningen. De stapeling van beloningen wordt bereikt doordat verschillende partijen vanuit de voedselketen, het bedrijfsleven en de overheid agrarische ondernemers belonen voor hun inzet op het gebied van biodiversiteit. 

Fondsen voor biodiversiteit

Verschillende fondsen ondersteunen op hun eigen manier biodiversiteitsherstel. Hieronder lees je meer over de verschillende fondsen en hoe zij de biodiversiteit helpen te herstellen. 

Het Rijke Weide Vogelfonds zet zich in voor een rijk boerenland waarin weidevogels de ruimte krijgen. Het fonds koopt grond op plekken die belangrijk zijn voor weidevogels en houdt de pachtprijs van die grond relatief laag. De grond blijft in gebruik als landbouwgrond, maar er worden goede afspraken gemaakt over weidevogelvriendelijk beheer met de boeren. Het financieel rendement voor de financiers is dus ook zeer beperkt; zij doen dit puur vanuit hun liefde voor de vogels en de gebieden waarin de vogels leven.

Habitatbanking is een systeem dat zich richt zich op het vrijwillig investeren in biodiversiteitsrechten in gebieden buiten beschermde natuurgebieden. Deze rechten komen tot stand doordat de eigenaar van een perceel met een bepaalde biodiversiteit, zich inzet voor een blijvende hogere biodiversiteit op dat perceel. De habitatbank stelt de biodiversiteitswaarde verhoging vast, en drukt dit uit in rechten. Deze rechten worden te koop aangeboden en uit de opbrengst wordt de initiatiefnemer betaald. Biodiversiteitsrechten kunnen worden gekocht door bedrijven of particulieren die willen investeren in de toename van biodiversiteit. Voor de uitvoering van habitatbanking is met steun van het Veluwefonds de Nationale Biodiversiteitsbank opgericht.

Grondcoöperatie Rijkdom verbindt boeren en private investeerders om samen grond aan te kopen waarna ze samen een inrichtingsplan maken hoe het gebied eruit komt te zien. Het is dus een gezamenlijke investering en verantwoordelijkheid om de natuur te beschermen en om het verdienmodel van de boer op peil te houden. Hierdoor hebben boeren financieel meer ruimte en worden ze niet gedwongen tot intensief beheer. Samen wordt de nieuwe balans tussen natuur en rendement gevonden. 

 

 

Stimuleringsregelingen overheid

Door middel van verschillende regelingen probeert de overheid bedrijven te stimuleren om zich in te zetten voor biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan verdienmodellen die boeren belonen voor duurzame investeringen, weidevogelbeheer of kruidenrijk grasland.

 

Rentekorting

Verduurzamen is niet alleen goed voor de wereld om ons heen, maar helpt ondernemers ook op de lange termijn financieel beter te presteren. Op de korte termijn vraagt het echter wel investeringen. De Rabobank beloont daarom duurzame melkveehouders met een rentekorting van 0,2%. De inzet van boeren voor biodiversiteit wordt gemeten aan de hand van de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij, ontwikkeld door de Rabobank, het Wereld Natuur Fonds en Friesland Campina.

Sinds 2021 kregen al meer dan 500 melkveehouders die goed scoren op duurzaamheid een rentekorting. Alle melkveehouders met duurzaamheidsscore A en een financiering van meer dan 1 miljoen euro komen in aanmerking voor de korting. Rabobank heeft als doel om de korting ook mogelijk te maken voor andere landbouwsectoren en voor boeren met een financiering van minder dan 1 miljoen euro. Met deze rentekorting geeft Rabobank ondernemers een extra steuntje in de rug om die verduurzaming mogelijk te maken. 

Beloning via keurmerken

Terwijl er aan biodiversiteit gewerkt wordt, kan de financiering daarvan soms door de markt gedekt worden via keurmerken, zoals het ‘On the way to Planetproof’ label. Dit is natuurlijk erg voordelig! In dit overzicht worden keurmerken weergeven die het herstel van biodiversiteit bevorderen en ook (financieel) voordelen bieden.