Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Natuurinclusieve landbouw

Hier vind je tools, praktische informatie en voorbeeldprojecten om aan de slag te gaan met natuurinclusieve landbouw. Dit is een vorm van duurzame landbouw die optimaal gebruik maakt van de natuurlijke processen en deze integreert in de bedrijfsvoering. Natuurinclusieve landbouw begint met een gezonde bodem, produceert voedsel binnen de grenzen van natuur, milieu en leefomgeving en heeft positieve effecten op de biodiversiteit en het klimaat.

Positief effect op biodiversiteit

Op het platteland vervult biodiversiteit een belangrijke en multifunctionele rol. Het zorgt onder meer voor natuurlijke plaagbestrijding, bestuiving, waterfiltratie en bodemvruchtbaarheid. Biodiversiteit is daarom erg belangrijk voor het in stand houden van onze voedselsystemen. Om deze te transformeren tot duurzame, eerlijke en gezonde productieketens is biodiversiteitsherstel noodzakelijk. Verscheidene boeren en agrofoodbedrijven nemen daarom maatregelen om mee te werken met de lokale natuur, en biodiversiteit niet langer negatief, maar juist positief te beïnvloeden.

Lees hier hoe je aan de slag gaat

 

 

Doel van natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw bestaat in verschillende vormen, maar hoofdpunt is dus dat er zo min mogelijk tégen, en zo veel mogelijk mét de natuur wordt meegewerkt. Hoewel het overlapping heeft met het agroecologie, wordt er bij dit laatste concept meer een nadruk gelegd op een transitie naar een ander voedselsysteem, zoals regeneratieve landbouw, voedselbossen of permacultuur. Natuurinclusieve landbouw zoekt meer aansluiting op huidige landbouwsystemen, waarbij stapsgewijs maatregelingen worden nemen om binnen de grenzen van de natuur te werken. Denk hierbij aan het creëren van bloeiende akkerranden, minder intensief gebruik maken van krachtvoer en aandacht hebben voor een gezond bodemleven op het land. Natuurinclusieve landbouw richt zich op het vormen van veerkrachtige landbouwsystemen, bestand tegen klimaatverandering, plagen en ziektes, waarbij voedsel geproduceerd wordt terwijl het een positief effect op de biodiversiteit heeft.