skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Aanvalsplan landschap 

De biodiversiteit is in de laatste 50 jaar enorm afgenomen. Insecten zijn met 70% afgenomen en vogels, zoogdieren en vissen in het landelijk gebied staan onder grote druk. Het Nederlands landschap werd vooral als gebruiksgoed gezien. Daardoor is de kwaliteit ervan enorm teruggelopen. Ongeveer 60% van de landschapselementen is de laatste eeuw door verstedelijking en intensivering en schaalvergroting in de landbouw verdwenen.
Kortom, het is hoog tijd om de landschapselementen, en daarmee de biodiversiteit, terug te brengen in ons land. Daarom hebben we als Deltaplan samen met onze partners dit project opgepakt en het Aanvalsplan Landschapselementen opgesteld.

Waar werken we naartoe?

Het doel van het Aanvalsplan is het realiseren van 10% groenblauwe dooradering door de aanleg en beheer van landschapselementen. Het netwerk van aan elkaar verbonden landschapselementen noemen we groenblauwe dooradering. Landschapselementen zijn de ‘bouwstenen’ die samen een divers, gezond en biodivers landschap vormen. Denk hierbij aan bomen, houtwallen, heggen, hagen, plassen, rivieren en kwelders. Deze groenblauwe dooradering levert een structurele bijdrage aan het herstel van het Nederlandse cultuurlandschap. En dat is goed voor de biodiversiteit, klimaatbestendigheid, bodemleven, waterkwaliteit en onze eigen gezondheid. Daarnaast zijn landschapselementen in staat stikstof in te vangen waardoor het niet verder verspreid wordt naar de omgeving.

 

Aan de slag met landschapselementen

Wat levert het op?

Naast het herstel van biodiversiteit, draagt het Aanvalsplan ook nadrukkelijk bij aan het toekomstperspectief voor de landbouw en het landelijk gebied als geheel. Het aanleggen van landschapselementen op landbouwgronden kan een bijdrage leveren aan het inkomen van boeren door naast de vergoeding voor aanleg en beheer ook een grondvergoeding te geven. Bovendien verhoogt het de landschappelijke kwaliteit en diversiteit van het Nederlandse landschap. Ook speelt het een significante rol in het halen van Europese verplichtingen rondom biodiversiteit (Vogel- en Habitatrichtlijn), de klimaatopgave (COP Parijs) en schoon water (Kaderrichtlijn Water).

 

Aanvalsplan

Contactpersoon

Heb je specifieke vragen over het project? Stel je vraag aan de projectleider. 

danielle.van.schaik@samenvoorbiodiversiteit.nl