Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Vergroenen openbare ruimte

In dit deel van de Toolbox vind je tools, kennis en voorbeeldprojecten om aan de slag te gaan met het versterken van de biodiversiteit in de openbare ruimte. We leggen allereerst uit aan de hand van onderzoek hoe biodiversiteit bijdraagt aan de mentale gezondheid van de mens. 

Ook vind je hier op deze pagina de Natuurladder. De Natuurladder is een tool voor m.n. organisaties, die willen zien waar ze staan met biodiversiteitherstel en hoe ze effectieve maatregelen kunnen nemen. 

Vervolgens vind je hier een tool voor het kaart brengen van klimaatadaptatie

 

Biodiversiteit voor een gezonde leefomgeving

Biodiversiteit is cruciaal voor een gezonde leefomgeving. Het levert ons namelijk ecosysteemdiensten: zoals de productie van voedsel en hout, de zuivering van oppervlaktewater door een rietmoeras en de bestrijding van plagen in de landbouw met natuurlijke vijanden. Natuur is hiermee dus ook het fundament voor een gezonde leefomgeving. In het stedelijk gebied is natuur belangrijk voor het tegengaan van hittestress en het zuiveren van lucht. In het landelijk gebied kan biodiversiteit bijdragen aan een gezonde bodem en natuurlijke plaagbestrijding. Daarnaast draagt biodiversiteit bij aan de mentale gezondheid van ons als mens. 

Lees het onderzoek

asset_image

De Natuurladder

De Natuurladder is een hulpmiddel ontwikkeld door het Deltaplan Biodiversiteitsherstel om biodiversiteitsverlies in Nederland tegen te gaan. Het biedt een gestructureerde aanpak voor het herstel en de versterking van biodiversiteit in verschillende sectoren, zoals landbouw, natuurbeheer en stedelijke ontwikkeling. De Natuurladder bestaat uit verschillende treden die organisaties en individuen begeleiden bij het nemen van effectieve maatregelen voor biodiversiteitsherstel. Door deze stappen te volgen, kunnen betrokkenen bijdragen aan een veerkrachtige en biodiverse leefomgeving.

Vul de Natuurladder hier in

Biodiversiteit en klimaatadaptatie

Biodiversiteit heeft een belangrijke link met klimaatadaptatie. In steden kunnen meer groene daken, parken en diverse plantensoorten helpen om de hitte te verminderen en regenwater beter op te vangen tijdens hevige buien. Dit maakt stedelijke gebieden aangenamer en veiliger om in te wonen. In landelijke gebieden zorgt een rijke variatie aan planten en dieren ervoor dat ecosystemen robuuster zijn tegen klimaatverandering. Denk aan landbouwgebieden: diverse gewassen zijn vaak beter bestand tegen ziekten en extreme weersomstandigheden, wat de voedselzekerheid ten goede komt. Door te focussen op biodiversiteit, zorgen we dus voor een natuurlijke aanpassing aan het veranderende klimaat, zowel in de stad als op het platteland!

Er is een speciale tool ontwikkeld die zich richt op klimaatadaptatie met natuur, voor zowel het platteland als de stad. 

 

Naar de tool