skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Praktijkvoorbeelden

Hier vind je verschillende voorbeelden van projecten die zich richten op het herstel van biodiversiteit in de openbare ruimte. 

 

 

 

Natuur in de Wijk

Vogels, vleermuizen, insecten, planten en struiken. Ze hebben allemaal een plek in ons landschap, zeker ook in het stedelijk landschap. Helaas vinden al deze diersoorten steeds moeilijker een plekje om te foerageren en te nestelen en planten moeten steeds vaker plaatsmaken voor tegels. Natuur in de Wijk is een project waarmee er juist voor deze soorten een betere leefomgeving gerealiseerd wordt.

 

Naar de website

Biodiversiteitsherstel in de gemeente Apeldoorn

Bij Gemeente Apeldoorn gaan we samen met bewoners, ondernemers en vrijwilligersorganisaties zorgen dat de verscheidenheid aan soorten planten en dieren in een gebied toenemen. Dat doen we door participatie (samen sta je sterk!), bewustwording, educatie en monitoring. Wij werken aan optimaal ecologisch beheer van onze bermen en groenstroken. 

Een van de speerpunten bij Gemeente Apeldoorn als het aankomt op biodiversiteitsherstel is educatie. Apeldoorn moest ongeveer 15 jaar geleden stoppen met het natuurhuis. Sindsdien was er geen centrale aandacht meer voor natuureducatie. Eén van de projecten uit de Ecogids (opgesteld vanuit de behoefte aan een samenhangend beleidsoverzicht hoe Apeldoorn omgaat met ecologie) was uitzoeken hoe we natuuronderwijs weer vorm konden geven. Uiteindelijk hebben we met IVN Apeldoorn voor vier jaar afspraken gemaakt over educatie en natuurparticipatie. Deze richt zich zowel op kinderen als volwassenen.

 

Lees meer

Aan de slag in de gemeente Hoeksche Waard

Net als veel andere gemeenten heeft ook gemeente Hoeksche Waard grote duurzame ambities. Deze ambities uit het coalitieprogramma zijn vertaald in een programmaplan en concreet gemaakt in uitvoeringsprogramma`s op het gebied van energie, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Hier werken we hard aan met een team gedreven collega’s. 

Een belangrijk project in het uitvoeringsplan biodiversiteit is het omvormen van het beheer van de openbare ruimte naar natuurvriendelijk beheer. We doen dit per beheertype (gras, struweel, bomen en perken) om zo zelf ervaring op te doen, goed de veranderingen te kunnen monitoren en om onze inwoners te laten wennen aan het andere beeld dat dit beheer geeft. We doen dit niet alleen. We werken nauw samen met alle partijen die een rol spelen bij het beheer en de natuur van de Hoeksche Waard. 

 

Lees meer

Inzet van de gemeente Leiden

Leiden is een prachtige stad om in te wonen, werken en leven, en dat willen we graag zo houden. De komende jaren staat Leiden echter voor een grote uitdaging: hoe kunnen we voldoende betaalbare woningen bouwen, genoeg ruimte creëren voor werk en ontspanning, en toch een goed bereikbare stad blijven? Om de stad leefbaar te houden, is het behoud en de uitbreiding van groene ruimtes essentieel. 

Leiden wil de stad natuurinclusief inrichten en beheren, en heeft hiervoor zeven belangrijke leefgebieden geïdentificeerd die versterkt moeten worden. Deze leefgebieden zijn: straat- en muurvegetatie, water- en oevermilieu, kruidenrijk grasland, struwelen en zoombegroeiing, bosplantsoen, bebouwing en weidegebied. Elk van deze gebieden herbergt unieke planten en dieren die als indicatoren dienen voor de gezondheid van het leefgebied. Als het goed gaat met deze indicatorsoorten, profiteren ook vele andere soorten mee. 

 

Lees meer