skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Beleid

Hieronder vind je informatie en voorbeelden van beleid rondom biodiversiteit. Zo zijn er verschillende beleidsdocumenten van provincies en gemeenten te vinden. Deze kunnen als voorbeeld dienen voor het ontwikkellen van je eigen beleid. 

toggle

Groen in en om de stad 

In deze praktisch ingevulde handreiking GIOS vind je concrete handvatten voor groen mét basiskwaliteit natuur in de stad en hoe je dat gelijkwaardig meeneemt in de ruimtelijke planvorming. Het geeft ook een bruikbaar overzicht van de urgentie in relatie tot klimaat en biodiversiteit voor beleidsinpassing. De handreiking is een groeidocument: er wordt bijvoorbeeld nog gewerkt aan nadere uitwerking van landschapstypen binnen de bebouwde kom. Zodra er een nieuwe versie is, wordt deze op de toolbox geplaatst.

Download Handreiking Groen in en om de stad (pdf: 3.8 MB)

Basiskwaliteit Natuur

Basiskwaliteit Natuur (BKN) gaat om de condities die algemene soorten nodig hebben om te floreren. Het richt zich op de gebieden buiten natuurgebieden, en is daarmee een aanvulling op de Vogel- en Habitatrichtlijn. Basiskwaliteit Natuur is één van de pijlers van Programma Natuur. Basiskwaliteit Natuur is daarmee een belangrijk speerpunt in landelijk beleid. Er is steeds meer erkenning van het belang van het bereiken van een basiskwaliteit om zodoende de biodiversiteit te helpen herstellen. 

Er is een apart thema over Basiskwaliteit Natuur ingericht in de toolbox:

Download
Naar het thema Basiskwaliteit Natuur
toggle

Provincie Noord-Holland

In 25 gebieden, die onder druk staan door onder andere stikstofneerslag, wordt de natuur sterker gemaakt. De biodiversiteit neemt daardoor toe. In het programma natuurnetwerk 2024 (pdf, 54 MB) staat beschreven hoe de provincie dat doet. In Noord-Holland is ruim 56.000 hectare begrensd als Natuurnetwerk Nederland (NNN). Minder dan 5.000 hectare, verspreid over de hele provincie, staat nog niet te boek als natuur.

Provincie Utrecht

De Aanpak Biodiversiteit in Stad en Dorp (hierna: Aanpak BiSD) beschrijft de rol- en taakopvatting van de provincie Utrecht op het gebied van biodiversiteit in de gebouwde omgeving, met name binnen de bebouwde kom van de Utrechtse dorpen en steden. 

Lees de aanpak

Provincie Groniningen

Strategie Biodiversiteit schetst de provincie Groningen waar kansen liggen om bij te dragen aan herstel van de biodiversiteit. De strategie geeft handvatten bij het ontwikkelen van de omgevingsvisie, (gebieds)visies, het uitwerken van plannen en het invullen van programma’s en agenda’s.

Lees de strategie

 

 

toggle

Soortenmanagementplan (SMP)

Het doel van het Soortenmanagementplan is het actief verbeteren van de staat van instandhouding van beschermde dieren- en plantensoorten. En tegelijkertijd het meenemen van koppelkansen tussen biodiversiteitsherstel en andere opgaven in de bebouwde omgeving, zoals het faciliteren van ruimtelijke ingrepen.

Handleiding opstellen soortenmanagementplan

Voorbeelden van Soortenmanagementplannen

Puntensysteem Natuurinclusief Bouwen

Een puntensysteem natuurinclusief bouwen om de natuurincusiviteit van gebouwen meetbaar te maken. In aanbestedingen kan een opdrachtgever een minimum aantal punten meegeven waaraan een inschrijving moet voldoen, of een hoger puntenaantal belonen met gunningsvoordeel.

Voorbeelden puntensystemen van gemeenten

toggle

Kaderrichtlijn Water (KRW)

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die op 22 december 2000 van kracht is geworden. Doelstelling is het realiseren en behouden van chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. De EU-lidstaten moeten deze 'goede toestand' uiterlijk in 2027 realiseren. In de Kaderrichtlijn Water staan bijvoorbeeld afspraken over de waterkwaliteit. Ook staan er afspraken over nutriënten en chemische vervuiling in het water. In het rapport Basiskwaliteit Waternatuur zijn de mogelijkheden van ecologische indicatoren voor wateren buiten natuurgebieden opgesomd. 

Lees meer

Raamwerk biodiversiteit

Het "Raamwerk Biodiversiteit: Indicatoren voor biodiversiteitsherstel bij de waterschappen" biedt een leidraad voor het meten en verbeteren van biodiversiteit in waterrijke gebieden. Het omvat een set van indicatoren die kunnen worden gebruikt om de biodiversiteit te monitoren en te bevorderen binnen het werk van waterschappen, waardoor effectievere maatregelen voor biodiversiteitsherstel mogelijk worden. 

Ook is er nog een position paper "Biodiversiteit: Waterschappen aan de Lat" benadrukt de cruciale rol van waterschappen bij het bevorderen van biodiversiteit. Het roept op tot concrete acties en samenwerking om biodiversiteit te beschermen en te herstellen in waterrijke gebieden.

Lees meer

 

Download
Kaderrichtlijn Water PDF - 1.5 MB
Download
Basiskwaliteit Waternatuur PDF - 1.94 MB
Download
Raamwerk Waterschappen 2.0 PDF - 4.13 MB
Download
Position Paper Unie van Waterschappen PDF - 272.05 KB