Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Het Samen Voor Biodiversiteit Innovatiefonds

Het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds, een initiatief van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, stimuleert innovatieve samenwerkingen tussen burgers en grondgebruikers zoals boeren, terreinbeherende organisaties en (lokale) overheden. Het fonds is gericht op het versterken van biodiversiteit in specifieke gebieden door het ondersteunen van vernieuwende en impactvolle projecten die bijdragen aan een duurzaam herstel van de natuur. Het Innovatiefonds opent jaarlijks voor nieuwe aanvragen, waarmee steeds opnieuw kansen worden geboden aan projecten die zich inzetten voor biodiversiteitsherstel.

 

Goedgekeurde projecten

In 2024 bood het Innovatiefonds, met steun van het Wereld Natuur Fonds, opnieuw kansen voor de ondersteuning van uiteenlopende projectvoorstellen die gericht zijn op het bevorderen van biodiversiteitsherstel. Bijzondere aandacht ging uit naar initiatieven die zich richten op het verbeteren van de groenblauwe dooradering binnen specifieke gebieden. Groenblauwe dooradering levert een structurele bijdrage aan het herstel van het Nederlandse cultuurlandschap. En dat is goed voor de biodiversiteit, klimaatbestendigheid, bodemleven, waterkwaliteit en onze eigen gezondheid. In de 6 gekozen projecten gaan burgers en grondeigenaren samen aan de slag om biodiversiteit in hun omgeving te herstellen. De toegekende aanvragen zijn:

 

  • Groen-blauw lint in Staphorst: Stichting Prachtlint Staphorst heeft een ambitieus plan voor de gemeente Staphorst: het creëren van een groen-blauw netwerk van natuurparels door zowel het stedelijk gebied als het landelijk gebied. 
  • Groene oase voor Zorggroep Zaanstreek: Zorggroep Zaanstreek heeft een initiatief opgezet om de twee locaties, Pennemes en Het Mennistenerf, te transformeren in groene toevluchtsoorden voor vogels, vlinders en bijen.
  • Leefruimte voor amfibieën en insecten in Arnhem: De Stichting Voedselbos Elderveld is bezig met het transformeren van een voormalige akker van ongeveer 4 hectare tot een biodiverse omgeving voor mensen, dieren en planten. In dit gebied, gelegen in Park Elderveld, wordt momenteel door bewoners een voedselbos aangelegd.
  • Texel in bloei voor zwarte bij: De initiatiefnemers van het project "Bloemrijk Texel" willen een 2,5 hectare groot perceel op Texel te transformeren in een kleurrijk bloemenveld. Met als doel de bedreigde Texelse Zwarte Bij te ondersteunen en de lokale biodiversiteit te vergroten.
  • Groene oase in hartje Zwolle: De Diezerhof Groencomissie wil een Groene Oase in de Binnenstad van Zwolle bewerkstelligen door de grasvelden in Diezerhof om te vormen tot een bloeiende, groene oase.
  • Groene tuinen verbinden Boekel: Het project "Groene Verbindingen: Biodiversiteit in Boekels Voor- en Achtertuinen" richt zich op het verbeteren van de biodiversiteit in en rondom de volkstuinen van vereniging d' Heuverij in Boekel.

 

Lees meer over de projecten

 

Samen voor biodiversiteit: Ga samen aan de slag om de biodiversiteit in jouw omgeving te herstellen

 


 

Inspirerende voorgangers

Het Innovatiefonds onderhoudt actief contact met de projecten en bezoekt regelmatig de locaties om de voortgang en resultaten te volgen. Van een aantal initiatieven zijn inspirerende video's gemaakt die de impact op biodiversiteitsherstel zichtbaar maken. Deze video's delen de verhalen achter de projecten en laten zien hoe samenwerking en innovatie bijdragen aan een veerkrachtige natuur. Bekijk hieronder de projecten en hun video's.

Project ‘Bloeiend Nieuwegein’

 

Project ‘Groene verbindingen Hondsrug Haren’

 

Project ‘Kilometers bloemrijke oevers’

 

Project ‘Patrijs in het Bentwoud’