Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Verslag webinar: Introductie en toepassing Raamwerk Biodiversiteit 2.0

Afbeelding van wirestock op Freepik

 

Op dinsdag 21 januari vond het webinar ‘Raamwerk Biodiversiteit 2.0 - Indicatoren voor biodiversiteitsherstel bij de waterschappen’ plaats, georganiseerd door STOWA en Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. 80 geïnteresseerden, waaronder veel waterschappen, kwamen luisteren naar presentaties van Hidde Hofhuis (Schuttelaar&Partners), Bart Schaub (Hoogheemraadschap van Rijnland) en Richa Nanne (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier). Zij vertelden over de nieuwe aspecten van het Raamwerk 2.0 ten opzichte van de eerste versie (lees meer), en gingen dieper in op twee praktijkvoorbeelden van hoe waterschappen al met het raamwerk aan biodiversiteitsherstel werken. Hieronder bekijk je de verschillende presentaties terug.

 

Ronald Hiel, directeur bij Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, en Tessa van der Wijngaart, programmamanager Waterkwaliteit en Ecologie bij STOWA, trapten het webinar af. Zij vertelden over de aanleiding en het proces van het Raamwerk Biodiversiteit. Tessa van der Wijngaart: “We zijn als waterschappen al lang bezig om de ecologische kwaliteit van grond- en oppervlaktewateren te verbeteren. De KRW is daarvoor ingesteld, maar die doelen zijn vaak niet gemakkelijk te begrijpen. Met het raamwerk hebben we de doelen voor waterschappen geprobeerd concreet en begrijpelijk te maken.” Ronald hiel voegt daar aan toe: “We zijn ons ervan bewust dat waterschappen eigenstandige verantwoordelijkheden hebben, maar het type werk, en de doelen, komen overeen. Centraal in het raamwerk staat het meten met KPI’s.” 

 

Wil je meer horen over de aanleiding voor het Raamwerk Biodiversiteit en hoe de 1.0 en 2.0 versie tot stand zijn gekomen? Bekijk onderstaande video (of klik hier).

 

 

 

 

Vervolgens kwam Hidde Hofhuis, adviseur biodiversiteit bij Schuttelaar&Partners en inhoudelijke coördinator van het Raamwerk Biodiversiteit, aan het woord. “Ik richt me in deze presentatie vooral op de nieuwe aspecten van de 2.0 versie. Wat kun je er mee?” Hidde Hofhuis gaat in zijn presentatie met name in op de toepassing van groene effectindicatoren voor de aquatische en terrestrische biodiversiteit. Daarnaast benadrukt hij dat het advies van het Raamwerk berust op het verbeteren van condities in en rond waterlichamen.

 

Wil je het inhoudelijke verhaal van Hidde Hofhuis terugluisteren? Bekijk onderstaande video (of klik hier).

 

 

 

Na de inhoudelijke toelichting op de nieuwe aspecten van het Raamwerk Biodiversiteit 2.0, presenteerde Bart Schaub, adviseur beleid en onderzoek bij Hoogheemraadschap van Rijnland, over hun praktijkervaring met het Raamwerk. Bart Schaub: “Als hoogheemraadschap hebben we een actieplan biodiversiteit opgesteld met een gerelateerde monitoringsstrategie. Het raamwerk 1.0 en 2.0 hebben ons geholpen de monitoring vorm te geven.” Vanuit de deelnemers kwam de vraag om de monitoringsstrategie te delen. Deze bekijk je via onderstaande knop:

Ben je benieuwd wat het Hoogheemraadschap van Rijnland in haar actieplan biodiversiteit heeft opgenomen, en welke onderdelen van het Raamwerk Biodiversiteit ze daarvoor hebben geraadpleegd? Bekijk onderstaande video van de presentatie van Bart Schaub (of klik hier).

 

Bekijk hier de presentatie van Bart Schaub

 

 

Als tweede praktijkvoorbeeld kwam Richa Nanne, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, aan het woord. “In mijn presentatie zoom ik in op hoe we in de praktijk omgaan met de inzet van KPI’s zoals opgenomen in het Raamwerk.” Richa Nanne legt in haar presentatie veel nadruk op hun inzet op ecologisch maaibeheer. In haar presentatie laat zij met foto’s een voorbeeld zien van een locatie waar ze deels volledig maaien, en deels ecologisch/gefaseerd: "Hier doet de Vlinderstichting insectenonderzoek en FLORON vegetatieonderzoek. Data binnen de plots waar we alles wegmaaien worden vergeleken met plots waar we ecologisch maaien.

 

Wil je meer horen over hoe Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zich inzet voor biodiversiteitsherstel? Bekijk via onderstaande video het volledige verhaal (of klik hier).

 


Ronald Hiel sloot het
webinar op een interactieve manier af. “Ik wil jullie allemaal vragen: na het doornemen van het Raamwerk 2.0 en de presentaties die jullie zojuist hebben gehoord – kan nu iedereen aan de slag?” De deelnemers reageerden allemaal dat ze als waterschappen zeker aan de slag kunnen en daar duidelijke handvatten voor hebben met het Raamwerk 2.0

 

Beluister via onderstaande video op welke manier de deelnemers denken nu aan de slag te kunnen gaan (of klik hier).