Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Paardenhouderijen: kansen voor groenblauwe dooradering

Fotocredits: Freepik

De paardenhouderij in Nederland, met zo’n 450.000 paarden verspreid over 75.000 locaties, biedt aanzienlijke mogelijkheden voor het bevorderen van biodiversiteit en natuurbeheer, met een specifieke focus op de groenblauwe dooradering van het landschap. Dit komt niet alleen door de grootte van de percelen waarop paarden worden gehouden, maar ook door de waarde die paardenhouderijen kunnen hebben als verbindende schakel tussen verschillende landschapsgebieden.

Inga Wolframm (Lectoraat Duurzame Paardenhouderij & Paardensport Hogeschool Van Hall Larenstein) deed onderzoek naar de potentie van de paardensector en publiceerde onlangs het rapport 'Paard & Natuur: Hoe de paardenhouderij kan bijdragen aan meer biodiversiteit en landschapskwaliteit in Nederland'.

De Potentie van de Paardenhouderij voor Groenblauwe Dooradering

Paardenhouderijen bevinden zich vaak aan de rand van bebouwde gebieden en in de buurt van natuurgebieden, wat ze tot ideale plekken maakt voor het versterken van de groenblauwe dooradering. De gemiddelde bedrijfsgrootte van commerciële paardenhouderijen is ongeveer 9,2 hectare, wat samen bijna 230.000 hectare uitmaakt – een aanzienlijk oppervlak dat kan bijdragen aan een groen en biodiverse omgeving. Paardenhouderijen zijn bij uitstek geschikt om landschapselementen te integreren. In tegenstelling tot grasland in een agrarische omgeving is de grond waar paarden op gehouden worden grotendeels niet-productief en biedt de paardenhouderij veel mogelijkheden voor een biodiverse, natuurinclusieve landschapsinrichting.

Het rapport van Inga Wolframm biedt een helder overzicht van de potentie die de paardensector heeft ten aanzien van de realisatie van meer groenblauwe dooradering.

 

Je leest het rapport hier!