Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Vernieuwing Handreiking groenblauwe dooradering van Mooi Nederland in volle gang

Fotocredits: Freepik

Na de goed ontvangen publicatie van de handreiking Groenblauwe dooradering in mei 2024, heeft het programma Mooi Nederland van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in samenwerking met het ministerie vvan Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur afgelopen najaar opdracht gegeven om de handreiking uit te breiden en te verdiepen.

De handreiking 1.0 is een heldere uiteenzetting van verschillende ontwerpende onderzoeken naar de kansen voor het realiseren van groenblauwe dooradering. Lerend van regio’s die hier al mee aan de slag zijn, is deze handreiking opgesteld voor alle gebieden die nog met deze opgave moeten starten. Verschillende landschappen zijn meegenomen, zoals veenweide, polders en zandgebieden. Een nuttig en waardevol document, waar de handreiking 2.0 op zal voortborduren.

Wat ligt er in het verschiet?

Corine de Zeeuw (projectleider, ministerie VRO): “De handreiking 1.0 vormt een goede basis, in de 2.0 versie willen we gaan verdiepen en verbreden. Het verbreden zit vooral in het uitbreiden naar meerdere landschappen. Naast veenweide, polders en zandgebieden gaan we bijvoorbeeld ook de veenkoloniën, het rivierengebied, Limburg en binnenduingebieden meenemen om de handreiking completer te maken voor heel Nederland. De verdiepingsslag gaan we vooral maken in de bouwstenen van de landschapselementen. Hiervan zijn er al een aantal uitgewerkt in de 1.0 versie, maar nu willen we ze allemaal uitwerken én meer informatie toevoegen zoals welke soorten er bij een bepaald landschapselement te verwachten zijn, de beheeraspecten en verdienmodellen. De handreiking 2.0 wordt iets praktischer van aard, maar uiteindelijk is de insteek vanuit Mooi Nederland ruimtelijke kwaliteit – en dat is toch vaak op gebiedsniveau.

Naast veenweide, oude zeekleipolders en zandgebieden, die al in de eerste handreiking waren meegenomen, worden nu ook inspirerende inrichtingsconcepten uitgewerkt voor andere landschappen. Begin dit jaar zijn er werksessies en excursies geweest naar de Veenkoloniën, het Zuid-Limburgs heuvellandschap en de Flevopolders. Bij ieder landschap is de verbinding gezocht met een passend thema voor de thematische verdieping. Zo is in de Veenkoloniën met name ingezoomd op de toepasbaarheid van de groenblauwe dooradering in de agrarische bedrijfsvoering. In Limburg stond de verbinding met bijvoorbeeld de klimaatopgave en wateroverlast meer centraal. In de Flevolpolders is gekeken naar de mogelijkheden voor combinaties met andere opgaven zoals die rond stadsranden en bij infrastructuur. Daarbij is ook interessant dat er verdiept kan worden op de mogelijkheden voor landschapselementen op Rijksgrondbezit. Per landschap krijgt dit vorm in een aantal lessen en aandachtspunten, met daarbij aansprekende verbeeldingen. Het rivierengebied, de binnenduingebieden en enkele andere landschappen staan nog op de rol. Ook wordt verdiept op de bouwstenen van de landschapselementen: de vorm van bepaalde elementen verschilt per landschap. Zaken als soortensamenstelling en beheeraspecten werken we nu meer uit. Tot slot zal ook het instrumentarium-hoofdstuk geüpdatet worden."

Naar verwachting wordt de handreiking 2.0 in het najaar van 2025 gepubliceerd.

 

asset_image

Afbeelding: Concept uitwerking Zuid-Limburgs heuvellandschap, copyright Strootman Landschapsarchitecten.