Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Verslag bijeenkomst: monitoring landschapselementen met (geo)data

Fotocredits: Freepik

Landschapselementen vormen de bouwstenen van het Nederlandse landschap en zijn essentieel voor biodiversiteit, landschapsbeleving en duurzaamheid. Er is een duidelijke afname van landschapselementen. Monitoring is cruciaal om dit in kaart te brengen en maatregelen te treffen. Op maandag 3 februari vond er, op de Technische Universiteit Delft, een bijeenkomst plaats over het belang van monitoring, georganiseerd door het Nederlands Centrum voor Geodesie in samenwerking met het Boomregister.nl.

 

Het programma bestond uit een reeks presentaties van partijen die op hun eigen manier aan de slag zijn gegaan met monitoring. Gerrit-Jan van Herwaarden (LandschappenNL) deed de aftrap met zijn presentatie: “Om aan te tonen dat het slecht gaat met het landschap, en daar iets aan te kunnen doen, moet je data hebben”, begint hij. Volgens hem is de meest positieve ontwikkeling van de afgelopen tijd het Aanvalsplan Landschap, wat, onder de vlag van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, zich ten doel heeft gesteld om 10% groenblauwe dooradering (GDBA) in het landelijk gebied te realiseren. Daarbij is het monitoren van GBDA overeind gebleven als opdracht van het ministerie van LVVN, ondanks het wegvallen van het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG). “Monitoring lijkt een detail voor de realisatie van GBDA, met het is een fundamenteel onderdeel”, benadrukt Gerrit-Jan van Herwaarden. 

 

Presentaties

De volgende partijen kwamen tijdens de bijeenkomst aan het woord:

  1. Linda Klein van Provincie Gelderland over hun aanpak (zie presentatie);
  2. Leon Pors van Landschap Erfgoed Utrecht over Meetnet Kleinschalige Landschapselementen (zie presentatie);
  3. Martijn van Sluijs van Sogelink en BIJ12 over soortenmonitoring voor flora en fauna (zie presentatie); 
  4. Patrick Bogaart van het CBS over monitoring als onderdeel van ecosysteemrekeningen (zie presentatie); 
  5. Peter van den Pol van Sogelink over het gestandaardiseerde Landschapselementenregister (LASREG) (zie presentatie); 
  6. SijtseJan Roeters van Eelerwoude over Basiskwaliteit Natuur en monitoring (zie presentatie);
  7. Henk Janssen van NEO over de waarde van citizen science en veldwaarnemingen (zie presentatie);
  8. Wies Vullings van de WUR over hoe belangrijk het is om continuïteit in monitoring te borgen (zie presentatie). 

 
Er zijn verschillende initiatieven benoemd om landschapselementen systematisch te monitoren, waaronder: 

  • GLB en BGT: Er is vooruitgang geboekt door landschapselementen te registreren binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Echter, registratie blijft beperkt tot agrarische gronden of gebieden binnen 5 meter daarvan. 

  • Monitor Landschap: Dit systeem gebruikt zes indicatoren om de staat van het landschap op nationaal niveau te meten, maar mist inzicht op lokaal niveau. 

  • Meetnet Landschapselementen: Utrecht heeft een succesvol monitoringssysteem met vrijwilligers, wat resulteerde in 25.000 geanalyseerde hectares. De methode blijkt effectief en schaalbaar naar andere provincies. 

  • Gebruik van Geo-data en AI: Technologieën zoals remote sensing en deep learning helpen bij grootschalige monitoring. Vrijwilligersdata blijft echter noodzakelijk om detailinformatie, zoals vitaliteit en onderhoud, aan te vullen. 

  • Ecosysteemrekeningen en beleid: CBS koppelt landschapselementen aan ecosystemen en beleidsdoelen (zoals de Natuurherstelwet en de Europese Ecosysteemrekening), waardoor trends op nationaal niveau inzichtelijk worden. 

 

Landschapselementenregister: standaard voor monitoring

Waar verschillende partijen op hun eigen manier bezig zijn met monitoring, wordt tijdens de bijeenkomst meerdere malen benadrukt hoe belangrijk het is hier een eenduidig systeem voor te ontwikkelen. Een landsdekkende methode, voor alle provincies, die landschapselementen gestandaardiseerd in kaart brengt - daar ging de presentatie van Peter van den Pol van Sogelink over: “We zitten hier bij elkaar voor monitoring, om data betrouwbaar en uitwisselbaar te maken.” De standaardmethode die op dit moment wordt ontwikkeld is het landschapselementenregister (LASREG), dat alle landschapselementen eenduidig in kaart beoogd te brengen. “Voor ons zijn een aantal dingen heel belangrijk: datastructuur, begripsdefinities, landsdekkende uniforme dataset, realistische representatie van de werkelijke geometrische situatie en aansluiting bij BGT.” Op dit moment wordt de basis van dit model gelegd, in het eerste kwartaal van 2025, zeer binnenkort, komt een eerste versie. “Hier willen we zoveel mogelijk feedback op ontvangen”, laat Peter van den Pol weten. 

 

Waar liggen behoeftes? 

Zowel de presentaties als de vragen en commentaar uit het publiek kwamen een aantal zaken naar voren waar men behoefte aan heeft wanneer het aankomt op het monitoren van landschapselementen: 

  • Duidelijke definities en kadering: In meerdere presentaties kwam naar voren dat partijen moeite ervaarden met definities en het scheppen van kaders: wat is het landelijk gebied? Tel je bermen wel of niet mee? En landschapselementen op erven? Vanuit het Aanvalsplan Landschap is er wel een definitie-document opgesteld: handreiking ‘Groenblauwe Dooradering Nader Gedefinieerd’. 

  • Kwaliteit vs. Kwantiteit: Monitoring richt zich nu vooral op aantallen, terwijl ecologische kwaliteit minstens zo belangrijk is. 

  • Samenwerking: Er is behoefte aan betere coördinatie tussen provincies, onderzoeksinstellingen en beleidsmakers om parallelle initiatieven te voorkomen. 

  • Vrijwilligers en Citizen Science: Vrijwilligers zijn essentieel voor monitoring en draagvlak. Training en commitment zijn noodzakelijk voor succesvolle implementatie. 

 

Afronding 

Het belang van landschapselementen wordt breed erkend, en er zijn verschillende initiatieven om monitoring en registratie te verbeteren. Er zijn echter nog uitdagingen, zoals het verbeteren van datakwaliteit, het versterken van samenwerking en het ontwikkelen van uniforme standaarden. Vanuit het Deltaplan faciliteren we een kenniskring 'Monitoring' voor onze partners. Heb je daar interesse in? Klik hier voor meer informatie