Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Groenblauwe dooradering versterken met agroforestry (onderzoeksrapport)

Credits foto: Landschappen NL, Beeldbank WUR & Maureen Schoutsen

 

Nederland staat voor een grote uitdaging in het landelijk gebied. Door intensieve landbouw, verstedelijking en klimaatverandering neemt de druk op de leefomgeving toe. Het recent gepubliceerde rapport "Agroforestry als onderdeel van groenblauwe dooradering", uitgevoerd door Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF), onderzoekt hoe agroforestry kan bijdragen aan het herstel van biodiversiteit en een duurzamer landschap. Het WNF heeft aan het Deltaplan gevraagd om in kaart te brengen wat de ecologische- en financiële voorwaarden zijn voor agroforestry om bij te kunnen dragen aan GBDA.


Bekijk het rapport


Agroforestry, de integratie van bomen en struiken in landbouwsystemen, biedt een natuurlijke oplossing voor verschillende ecologische en economische uitdagingen. Landschapselementen zoals houtwallen, heggen en voedselbossen versterken de biodiversiteit, verminderen erosie en verbeteren de waterhuishouding. Toch wordt slechts 3% van het landelijk gebied in Nederland beschouwd als groenblauwe dooradering (GBDA), een aaneengesloten netwerk van landschapselementen, terwijl het doel 10% is.

Het rapport identificeert belangrijke knelpunten in de implementatie van agroforestry. Zo ontbreekt het aan langdurige financiële ondersteuning en is er onzekerheid over regelgeving. Daarnaast ervaren agrariërs obstakels zoals de beperkte erkenning van agroforestry binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en het risico op waardevermindering van landbouwgrond.

Toch biedt agroforestry ook kansen. Het rapport stelt dat een beter afgestemd subsidiesysteem, waarin landschapselementen een belangrijke rol spelen binnen het GLB en de eco-regeling, boeren kan stimuleren om landschapselementen te integreren in hun bedrijfsvoering. Het combineren van agrarische productie met natuurherstel is niet alleen essentieel voor de biodiversiteit, maar kan ook economische voordelen opleveren.

 

De resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden in onderstaand rapport. Daarnaast heeft de Wageningen University & Research de resultaten vertaald in een factsheet, als onderdeel van een reeks aan factsheets over agroforestry.

Rapport

Factsheet

 

Door agroforestry structureel te koppelen aan groenblauwe dooradering, kan Nederland een belangrijke stap zetten naar een veerkrachtiger en biodiverser landschap. Dit vraagt echter om betere beleidsafstemming, praktische ondersteuning en een heldere financiële strategie.

Wil je meer weten over groenblauwe dooradering, landschapselementen en agroforestry? Kijk op onze toolbox!