Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Gebiedsgerichte samenwerking

Samenwerking tussen verschillende partijen en grondeigenaren op gebiedsniveau is een belangrijke factor om de biodiversiteit succesvol te herstellen. Biodiversiteit kent immers geen scherpe grenzen. Vaak gaat het hierbij om een samenwerking tussen agrarische ondernemers, overheden en private organisaties. Uitgangspunt is regie nemen op de ontwikkeling van het gebied en daarmee de eigen toekomst van de natuur, economische partijen en de burger in het gebied. Belangrijk voor gebiedsgerichte samenwerking zijn een constructieve houding, de wil om naar elkaar te luisteren en een mindset waarbij het gezamenlijke belang voorop staat. Deze pagina helpt organisaties en instanties die regionaal willen werken aan herstel van biodiversiteit op weg. 

Samenwerken voor een veerkrachtig landschap

Boeren in de Ooijpolder-Groesbeek werken samen met natuurorganisaties en overheden aan een duurzame balans tussen landbouw en natuur. Dit Living Lab laat zien hoe gebiedsgerichte samenwerking leidt tot gezonde bodems, biodiversiteit en toekomstbestendige landbouw. Door natuurvriendelijke maatregelen en kennisdeling ontstaat een veerkrachtig landschap. Het project biedt een inspirerend voorbeeld voor boeren die willen bijdragen aan biodiversiteit.

Lees hier hoe samenwerking het verschil maakt!

Hans de Kroon Huub Ploegmakers

KANO quick scan

De KansenAnalyse voor NatuurOntwikkeling (KANO) is een quickscan die de kansen voor het verbeteren van de natuurkwaliteit en de realisatie van natuurherstel in kaart brengt.
Deze webtool is ontwikkeld door Naturalis Biodiversity Center in samenwerking met partners van het LIFE IP All4biodiversity project. De KANO maakt het mogelijk om aan de hand van 41 onderwerpen met betrokken partijen tot een gezamenlijk inzicht te komen als het gaat om waar de prioriteiten voor biodiversiteitsherstel in een gebied liggen. Deze inzichten kunnen gebruikt worden als onderbouwing voor een langetermijnvisie voor een gebied. Daarnaast geeft de KANO handvatten om die visie daadwerkelijk te bereiken.

Doe hier zelf de KANO quick scan