Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Tools & documenten

Deze pagina geeft een overzicht van tools die gebruikt kunnen worden voor een gebiedsgerichte samenwerking voor biodiversiteit.

Leidraad Gebiedsgerichte Aanpak

De werkgroep Gebiedsgerichte Samenwerking van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft een Leidraad voor gebiedsgerichte samenwerking ontwikkeld, met als doel: Organisaties en instanties die regionaal willen werken aan het herstel van de biodiversiteit op weg helpen. De leidraad beschrijft wat de voorwaarden zijn voor een succesvolle gebiedsgerichte aanpak. Daarnaast licht het de zes processtappen toe die nodig zijn om tot een succesvol gebiedsproces te komen.

Ga naar Leidraad gebiedsgerichte samenwerking (pdf: 2.9 MB)

KANO (KansenAnalyse voor NatuurOntwikkeling)

De KansenAnalyse voor NatuurOntwikkeling (KANO) is een quickscan die de kansen voor het verbeteren van de natuurkwaliteit en de realisatie van natuurherstel in kaart brengt.
Deze webtool is ontwikkeld door Naturalis Biodiversity Center in samenwerking met partners van het LIFE IP All4biodiversity project. De KANO maakt het mogelijk om aan de hand van 41 onderwerpen met betrokken partijen tot een gezamenlijk inzicht te komen als het gaat om waar de prioriteiten voor biodiversiteitsherstel in een gebied liggen. Deze inzichten kunnen gebruikt worden als onderbouwing voor een langetermijnvisie voor een gebied. Daarnaast geeft de KANO handvatten om die visie daadwerkelijk te bereiken.

Ga naar KANO quikscan

Schakelbak LIFE IP

De schakelbak is ontwikkeld in het kader van het LIFE IP project Deltanatuur en is erop gericht om de samenwerking rondom natuurontwikkeling te verbeteren.
De Schakelbak geeft een geïntegreerde governance-aanpak weer voor samenwerkingen. Deze wordt verdeeld over vier ‘versnellingen’ waarmee een samenwerkingsproces geanalyseerd of ingericht kan worden. Met deze tool is het mogelijk een idee voor samenwerking verder te brengen, zodat de gewenst resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Ga naar de Schakelbak

Routekaart Bijenlandschap

Geen enkele overheid, bedrijf, organisatie of burger kan in zijn eentje een landschap geschikter maken voor wilde bestuivers. De Routekaart Bijenlandschap kan helpen met het afstemmen van maatregelingen van verschillende partijen om de negatieve trend van bestuivende insecten te keren.

Ga naar Routekaart Bijenlandschap

Leidraad Gebiedsofferte (Noord-Nederland)

Drie agrarische collectieven in Fryslân en Groningen hebben samen met de betrokken overheden een Leidraad Gebiedsofferte opgesteld. Deze leidraad bevat een stappenplan om tot een gebiedsofferte te komen. Zo’n offerte beschrijft welke maatschappelijke diensten op het gebied van agro, natuur, milieu, water en klimaat de collectieven kunnen leveren, hoeveel budget hiervoor nodig is en hoe overheden en agrariërs gezamenlijk de uitvoering hiervan vorm kunnen geven. 

Ga naar Leidraad Gebiedsofferte

Leidraad natuurinclusieve landbouw

In het rapport ‘Werken aan de toekomst van de Gelderse boer’ wordt een leidraad gegeven voor het opzetten van een bedrijfsplan voor natuurinclusieve landbouw. Dit is dus een hulpmiddel om samen met alle betrokkenen in je bedrijf na te denken over een gezamenlijke toekomst en aanpak. Het geeft inzichtelijk in welke stappen je kan en wil zetten naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Ga naar Werken aan de toekomst voor de Gelderse boer (pdf: 1.4 MB)