Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Praktijkvoorbeelden

In verschillende regio’s wordt er op gebiedsniveau samengewerkt. Vaak gaat het hierbij om een samenwerking tussen agrarische ondernemers, overheden en private organisaties. Deze initiatieven kunnen als voorbeeld dienen voor andere organisaties die bezig zijn met trajecten om op gebiedsniveau te werken aan biodiversiteitsherstel.

Landelijke initiatieven

Door heel Nederland worden initiatieven ontplooid om biodiversiteit te versterken via een gebiedsgerichte aanpak. Deze programma’s brengen verschillende landgebruikers samen om ecologische kwaliteit te verbeteren en natuur en landbouw in balans te brengen.

 

LIFE IP All4Biodiversity zet zich in voor de versterking van Natura 2000-gebieden door in zeven pilotprojecten samen te werken met grondeigenaren en gebruikers in aangrenzende landschappen.

Ga naar de pilots van LIFE IP All4Biodiversity

Biodiversiteit in de bermen richt zich op ecologisch beheer van wegbermen in het hele land, waardoor deze groene corridors een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteitsherstel.

Ga naar Biodiversiteit in de bermen

De Werkplaats voor Landbouw en Natuur faciliteert samenwerking tussen professionals die zich inzetten voor een vitaal platteland, door kennisuitwisseling en innovatie te stimuleren.

Ga naar de werkplaats voor landbouw en natuur

Initiatieven Zuid Holland

Project Patrijs in het Bentwoud vlak naast Zoetermeer. Stichting Landschapsfonds Alven heeft met 11 akkerbouwers in de streek samengewerkt om het leefgebied van de patrijs te verbeteren.

Lees meer over Patrijs in het Bentwoud


Rotterdam de Boer op is een initiatief waarbij boeren, voedselverwerkers, horeca, supermarkten, consumenten, overheden en boswachters samenwerken: de hele keten van boer tot consument in een grootstedelijke regio werkt samen om een keten voor lokaal, natuurinclusief voedsel te vormen.

Lees meer over Rotterdam de Boer op 


Groene Cirkel Kaas & Bodemdaling brengt bedrijven, wetenschap, overheid en maatschappij in de Alblasserwaard samen om aan oplossingen te werken die bodemdaling afremmen, (agrarische) emissies reduceren, waterkwaliteit verbeteren, biodiversiteit versterken en kringlooplandbouw stimuleren.

Lees meer over Groene Cirkel Kaas & Bodemdaling

Initiatieven Overijsel

 

Onder Sallant Loont hebben 30 melkveehouders ruimte gemaakt voor landschapselementen op hun percelen, denk aan poelen, hagen en bloemstroken. Om te kijken wat het effect is op de lokale biodiversiteit, worden vogels, insecten en planten gemonitord door vrijwilligers. De boeren en vrijwilligers gaan samen in gesprek over natuurbeheer in agrarisch gebied.

Lees meer over Sallant Loont

Met het project Duizend Bloemen heeft Stichting Eetbaar Olst-Wijhe een groen lint aangelegd met inheemse bloemen, struiken en fruitbomen. Dit deden ze niet alleen, maar samen met inwoners en vrijwilligers uit de gemeente.

Lees meer over het project Duizend Bloemen

Initiatieven Gelderland

Bruisende Bedrijventerreinen zet zich in voor vergroening van industrieterreinen om biodiversiteit te bevorderen en een gezondere werkomgeving te creëren. Door middel van Tiny Forests, bloemenweides en buitenwerkplekken wordt verstening tegengegaan en verbondenheid met de natuur gestimuleerd. Dit initiatief, gesteund door het Innovatiefonds ‘Samen voor Biodiversiteit’, draagt bij aan zowel ecologische als sociale voordelen voor bedrijven en werknemers.

Lees meer over Bruisende Bedrijventerreinen


StreekWaar is een vereniging van circa 40 natuurinclusieve voedselproducenten rond de Zuidwest Veluwe. Naast agro-ecologische boeren en tuinders zitten ook de verwerkers van de producten (zoals de molen, kaasmakers, bakkers, bierbrouwers), winkels en cateraars in de vereniging, om zo een regionale keten te vormen voor voor de afname van lokale, natuurinclusieve producten. 

Lees meer over StreekWaar 


Het Markemodel is een project in de Achterhoek waarbij boeren en andere partijen op gebiedsniveau samen bepalen wat haalbare doelen zijn op het gebied van biodiversiteit, waterkwaliteit, stikstof en agrarisch natuurbeheer. Samen bepalen ze ook wat de beloning is voor de individuele boer bij het behalen van de kwaliteitsdoelen.

Lees meer over het Markemodel

Initiatieven in Utrecht 

In het project Heuveltuinen worden inwoners van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug betrokken om meer natuurkwaliteit in eigen tuin en omgeving toe te voegen. Er wordt hierbij samengewerkt met verschillende partijen, zoals tuincentra die hun assortiment afstellen op bepaalde plantensoorten.

Lees meer over de Heuveltuinen

Vrijwilligers zijn samen gaan werken met de gemeente in het project Nieuwegein Bloeit, waarbij wilde bloemenweides dicht bij scholen en woningen zijn aangeplant. Zo kunnen kinderen buiten zien hoe de natuur in elkaar zit.

Lees meer over Nieuwegein Bloeit

Initiatieven in de overige provincies

Initiatief in Groningen 

Stichting Landelijk Gebied Haren heeft zich ingezet in ‘Groene Verbindingen Hondsrug Haren’ om een lange, groene zone te creëren met verschillende stepping stones om de biodiversiteit te verbeteren

Lees meer over het project Groene verbindingen Hondsrug Haren

 

Initiatief in Limburg 

Door middel van subsidies legt de gemeente Maastricht ruim 1900 m2 Dakbloemweides aan. Dit is een initiatief van Dakbloemenweide in samenwerking met CNME en Gemeente Maastricht. Zo realiseren zij een buurtcollectief om meer groen en biodiversiteit toe te voegen aan de bebouwde omgeving. 

Lees meer over het aanleggen van deze dakbloemenweides