skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Verslag: ABN AMRO over haar biodiversiteitsbeleid – zes principes voor verduurzaming 

Op dinsdag 10 december vond de vijfde online kennis- en inspiratiesessie plaats van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waar onze partner ABN AMRO bank het podium kreeg haar biodiversiteitsbeleid toe te lichten. ABN AMRO gaf een waardevolle presentatie, verzorgd door Sonny Duijn (adviseur biodiversiteit), Julie Kiveron (analist circulaire economie & biodiversiteit) en Elias Colemont (analist circulaire economie & biodiversiteit). Hieronder lees je een verslag van de sessie inclusief de presentatie. 

 

Floor Edixhoven, adviseur biodiversiteit en sessieleider, opende met een korte toelichting op het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Daarna werden de deelnemers, na een introductie door de sprekers vanuit ABN AMRO, direct om input gevraagd. Er werd een poll uitgestuurd met de stelling: Biodiversiteit is een zeer relevant onderwerp voor een bank als ABN AMRO’. Er werd unaniem op ‘eens’ en zelfs vaker op ‘zeer eens’ gestemd. Daarna begonnen de drie inhoudelijke blokken van de presentatie: de relevantie van biodiversiteit voor ABN AMRO, haar biodiversiteitsbeleid en als laatste welke uitdagingen er voor de bank zijn. 

 

Relevantie 

Julie Kiveron, analist circulaire economie en biodiversiteit bij ABN AMRO, onderschrijft de uitkomst van de eerste poll-vraag: “Het belang en de relevantie zien wij zeker ook. Het verlies van biodiversiteit is een van de meest urgente en grootschalige crises, maar nu nog onderschat.” Ze vertelt dat het verlies van biodiversiteit gepaard kan gaan met het verlies van cruciale diensten als voedselvoorziening en (schoon) drinkwater, en dat we zes van de negen planetaire grenzen (zie presentatie) al overschreden hebben – met moeilijk omkeerbare veranderingen tot gevolg. “We spelen dus een ‘gevaarlijk spel’”, zegt Julie Kiveron. En dat is niet alleen vanwege de intrinsieke waarde van biodiversiteit en natuur in het algemeen, waardoor het een morele plicht is om dit hoog op de agenda te hebben, maar ook omdat meer dan de helft van de wereldeconomie matig of sterk afhankelijk is van diensten van de natuur.Naast de morele verantwoordelijkheid, maakt ook dat het enorm relevant voor ons als bank, omdat we een deel van deze economie financieren”, aldus Julie Kiveron. 


Sonny Duijn, adviseur biodiversiteit bij ABN AMRO, gaat vervolgens
, ondersteund door verschillende onderzoeken, nog iets dieper in op deze releva
ntie. Volgens hem is er enerzijds het intrinsieke verhaal - ook als bijen of bomen geen functie zouden hebben en er geen wet- en regelgeving voor is, wil je ze beschermen en zijn ze van grote waarde. Tegelijkertijd is het om de urgentie voor biodiversiteitsherstel te doen doordringen belangrijk de afhankelijkheden te benadrukken die de financiële sector heeft van ecosysteemdiensten voor de gezondheid van de portefeuille”, zegt hij. “Dat maakt het extra logisch dat je als hier als bank iets van vindt, én iets mee doet.” Dat blijkt ook uit onderzoek, zoals die van De Nederlandsche Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving, waaruit blijkt dat 36% van de portefeuilles van Nederlandse financiële instellingen in hoge mate afhankelijk zijn van een of meer ecosysteemdiensten. “Kortom”, zegt Sonny Duijn, met verwijzing naar de Europese Centrale Bank:Biodiversiteit en ecosysteemdiensten zijn core economics.” 

 

Vraag uit het publiek: Is de vergrote focus op biodiversiteit bij ABN AMRO vooral gestuurd vanuit wet- en regelgeving, intrinsieke motivatie van werknemers of vanuit klantbehoefte?

Antwoord Sonny Duijn: “Biodiversiteit is sinds 2024 een van onze duurzame focusthema’s. Er was daarvoor ook aandacht voor, maar nu minder gefragmenteerd. Daarnaast heb ik zeker het idee dat er nu onder werknemers ook veel meer aandacht voor is gekomen. We organiseren maandelijks sessies voor collega’s om kennis en de progressie te delen met elkaar op het vlak van biodiversiteit, waarbij we ook enkele keren externe partijen hebben uitgenodigd als Naturalis om hun kennis te delen. We zien een hoger aantal personen deelnemen aan deze sessie in vergelijking met het begin.” 

 

 

Biodiversiteitsbeleid 

ABN AMRO heeft zich sinds 2020 gedeeltelijk van het ‘internationale toneel’ teruggetrokken, en richt zich nu voornamelijk op Noordwest-Europa en Nederland. Desondanks is er natuurlijk wel impact buiten Nederland. Sonny Duijn: “Uit ons onderzoek blijkt dat 70% van de impact van de Nederlandse economie op ecosystemen zich in het buitenland bevindt. Ook de link met Nederlandse ecosystemen is echter zeer relevant, mede omdat het land een van de meest versteende omgevingen in Europa heeft en ongeveer 90% van de habitattypen in Nederland in niet gunstige staat verkeerd.


“Daar willen we als bank
ook iets aan doen”, zegt Julie Kiveron wanneer ze verder gaat met de presentatie. Sinds afgelopen jaar behoort biodiversiteit tot de duurzame focusthema’s bij de ABN AMRO. “Dit geeft ons meer slagkracht om de activiteiten die vanuit ons team worden gecoördineerd, circulaire economie, vervuiling en biodiversiteit, te faciliteren”, laat zij weten. Afgelopen zomer heeft het team een zogeheten nature statement gepubliceerd (zie presentatie), waarin ze steun betuigen aan het
Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework dat twee jaar geleden tijdens COP15 in Canada is opgesteld.


In dit statement heeft de ABN AMRO zes principes opgenomen welke een leidraad zijn voor de aanpak van de bank voor biodiversiteit
. Aan deze zes principes hangen concrete acties vast.

 

1. Natuur in onze kernactiviteiten integreren: De bank gaat natuur en biodiversiteit meer en meer in de kern van haar activiteiten onderbrengen, met de nadruk op sectoren als bebouwde omgeving en landbouw. Een ideale combinatie is een verhoogde slagkracht voor circulaire economie en biodiversiteit en ons productaanbod er zo goed mogelijk op aan laten sluiten, ondersteund door kennis”, laat Sonny Duijn weten. Hij vertelt dat de circulaire economie volgens hen een belangrijk middel is om de druk op de natuur en biodiversiteit te verlichten. “Zo hebben we financiering verstrekt aan een brouwersinitiatief met herbruikbare fusten, en aan een textielindustrie die werkt aan het langer in omloop houden van de textiel.” 

2. Geïntegreerde transitieplannen: Er wordt gewerkt aan samenhangende transitieplannen voor kredietklanten waarin vier duurzaamheidsonderwerpen - klimaat, natuur, mensenrechten en circulaire economie - geïntegreerd worden meegenomen. Julie Kiveron: “Op deze manier kunnen we ook inzichtelijk gaan maken welke dilemma’s of issues er spelen om vervolgens eventuele nevenschade te beperken.” Ze noemt het voorbeeld dat in het nieuws is geweest van de energietransitie die het mijnen van mineralen vergt, waarbij kwesties spelen rondom mensenrechten en de degradatie van natuurgebieden: “Door dilemma's inzichtelijk te maken kunnen we uitzoeken hoe we de nevenschade het meest kunnen beperken in de transitie naar een circulaire economie.” 

3. Sector- en locatiegebonden informatie: De ABN AMRO heeft ervoor gekozen zich in eerste instantie te focussen op twee sectoren: de landbouw en bebouwde omgeving. De eerste omdat deze sector significante invloed heeft op biodiversiteit. “En de bebouwde omgeving omdat onze invloed als bank hier heel groot is – het grootste deel van onze portefeuille bestaat uit klanten die verband houden met de bebouwde omgeving”, laat Julie Kiveron weten. Daarnaast is volgens Julie Kiveron ook de afhankelijkheid voor de bebouwde omgeving van ecosysteemdiensten significant, vooral in Nederland. “Uit onderzoek van het CBS blijkt bovendien dat Nederland een van de meest versteende omgevingen is, en het versteende oppervlak blijft toenemen”, vertelt ze. En dat is problematisch, omdat een stad hierdoor vatbaarder is voor hitte stress, overstromingen en andere gevolgen van klimaatverandering. Daarom zijn we aan het onderzoeken hoe we natuur in de bebouwde omgeving kunnen bevorderen”, aldus Julie Kiveron. 

“Voor de agrarische sector is de argumentatie voor het kiezen van het focusgebied iets anders”, zegt Sonny Duijn. “Onze invloed als ABN AMRO op sectorniveau is kleiner omdat we er minder in zitten dan de gebouwde omgeving, maar het is wel een sector die veel impact heeft.” De ABN AMRO heeft, in samenwerking met het Impact Institute, een rapport opgesteld over de berekening van de impact van de portefeuille. Sonny Duijn laat weten dat ze een grotere verantwoordelijkheid voelen dan alleen de cijfers in het rapport laten zien, maar dat dit soort rapportages en inzichten helpen keuzes te maken waar te focussen

Onze focus ligt binnen Agri met name op melkveehouderij en akkerbouw”, vertelt hij, “en we willen daarbij verder helpen om een duurzame transitie te kunnen maken.” Dat doen ze bijvoorbeeld door bepaalde aan biodiversiteit gerelateerde indicatoren meer in hun benadering van agrarische sector te gaan integreren. Ook houden ze een regeneratieve landbouwpilot om kennis op te doen over het financieren van regeneratieve landbouw. De bank kan in bestaand beleid onder bepaalde voorwaarden een aflossingspauze bieden om een agrarische onderneming te helpen met een duurzame transitie. Ook hanteert ABN AMRO langere maximale aflostermijnen voor biologische landbouwgrond. “Op dit moment hebben we ook de eerste stappen gezet in de totstandkoming van een verzekering voor akkerbouwers die minder chemische bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken om misgelopen inkomsten in de omslagperiode deels te verzekeren”, aldus Sonny Duijn. 

 

Vraag uit het publiek: Zijn jullie actief in het adviseren van klanten over welke impact ze zelf kunnen maken op het gebied van biodiversiteit?

Antwoord Julie Kiveron: “Dat kunnen we met informatiebladen en inzichten. Ook trainen we een deel van onze collega's op over biodiversiteit.”

Vraag uit het publiek: Maken jullie wel eens de keuze een project niet te financieren omdat het te weinig duurzaam is?

Antwoord Sonny Duijn: “We hanteren een uitsluitingslijst: bepaalde activiteiten financieren we niet als we hiervan weten dat het een link met die lijst heeft. Dat kan bijvoorbeeld gaan over conversie of degradatie van beschermde gebieden of habitat met een kritische status, over grootschalige diepzeemijnbouw buiten exclusieve economische zones, en een aantal andere zaken. Het hebben van een uitsluitingslijst betekent overigens niet dat zaken zwart-wit zijn. Er is ergens een grijs gebied – daar worden nu en dan discussies over gevoerd.”

> Naar uitsluitingslijst 

 

4. Effectieve klantdialoog: ABN AMRO wil de effectiviteit van bestaande klantbeoordelingen en gesprekken verbeteren. Dat faciliteren zij door collega’s op te leiden op bepaalde thema’s zoals biodiversiteit en circulaire economie. “Zo hebben we e-learnings of andere opleidingen die collega’s kunnen volgen om hun kennis te vergroten over het belang van biodiversiteit”, laat Julie Kiveron weten. Dit wil de bank de komende jaren voor biodiversiteit sterker neerzetten, met name voor collega's die klanten bedienen in cruciale sectoren. Daarnaast hanteren ze sectorspecifieke richtlijnen en doen ze dus een periodieke beoordeling van hun klanten op duurzaamheid, waaronder ook over biodiversiteit. Dit kan de basis vormen om een klant te helpen verduurzamen. Julie Kiveron: “In klantgesprekken willen we biodiversiteit concreet maken en ook bespreken welke kansen en risico's er liggen op die vlakken.” 

5. Toepassing van de mitigatie-hiërarchie: ABN AMRO geeft prioriteit aan de eerste twee stappen van de mitigatie-hiërarchie (zie presentatie): vermijd (avoid) en verminder (reduce). Sonny Duijn: “Dit doen we dus bijvoorbeeld door met de klant in gesprek te gaan. Voor klanten uit hoogrisico-sectoren is die due diligence intensiever." 

6. Transparantie: Het laatste principe uit het nature statement gaat over transparantie. Binnen de Europese markt is een ontwikkeling gaande omtrent de CSRD. Elias Colemont: “Dat staat voor Corporate Sustainable Reporting Directive, een wetgevend initiatief dat grote ondernemingen verplicht te rapporteren over een hele reeks duurzaamheidsonderwerpen.” Het gaat hierbij om een duurzaamheidsboekhouding, die alle CSRD-verplichte bedrijven op een uniforme manier moeten uitvoeren. Enerzijds heeft een bedrijf impact op de wereld. Anderzijds kan de wereld bepaalde afhankelijkheden, en dus risico’s, creëren voor het bedrijf. Deze impact- en risico perspectieven noemen we ‘dubbele materialiteit’”, legt Elias Colemont uit. De impacts en risico’s van een financiële instelling zitten voornamelijk in haar waardeketen via de klantactiviteiten.

Binnen de CSRD zitten bepaalde rapportagestandaarden: (1) Algemeen, (2) Environment (E), (3) Social (S), en (4) Governance (G), waarbij o.a. ‘biodiversiteit’ onder de tweede valt. Bij ABN AMRO is een dubbele materialiteitsanalyse uitgevoerd en daaruit bleek, gebaseerd op schaal, scope, omkeerbaarheid van impact en waarschijnlijkheid van impact, dat biodiversiteit, klimaatverandering, vervuiling en materiaalgebruik en circulaire economie materieel zijn voor de bank en ze er over moeten rapporteren. “We moeten rapporteren over hoe we onze impacts en risico’s managen en controleren”, laat Elias Colemont weten. “Dat kan aan de hand van beleid en concrete acties.” Op dit moment is ABN AMRO aan het identificeren hoe ze dat het beste kunnen gaan vormgeven.  


Afsluiting
 

Sonny Duijn benadrukte dat, hoewel er nog veel onzekerheden zijn en ontwikkelingen gaande, ABN AMRO vastbesloten is om bij te dragen aan het VN-doel om de biodiversiteitstrend de komende jaren te keren. 


Heb je vragen naar aanleiding van dit verslag over ABN AMRO en haar biodiversiteitsbeleid? Stel je vraag via
info@samenvoorbiodiversiteit.nl of direct aan sonny.duijn@nl.abnamro.com