skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Praktijkvoorbeelden

Door heel Nederland heen werken partijen aan de realisatie van een robuust en kwalitatief goede groenblauwe dooradering. De één heeft grootse plannen, de ander pakt het kleinschaliger aan. Allemaal draagt het bij aan een steeds uitgebreider netwerk van landschapselementen die de biodiversiteit een boost geven. Op deze pagina staan een aantal praktijkvoorbeelden van projecten die hebben bijgedragen aan de realisatie van landschapselementen, of daar middenin zitten. Laat je inspireren door deze verhalen!

Verschillende partijen zijn al aan de slag met de aanleg van landschapselementen. Kennis en ervaringen worden uitgewisseld in de Community of Practice van het Aanvalsplan Landschap. Meer weten? Klik op de button:

Naar de Community of Practice

Video's: Het belang van landschapselementen

Als initiatiefnemer van het Aanvalsplan Landschap zet Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel zich in voor een grootschalige herinrichting van het Nederlandse landschap met de aanleg en het herstel van honderden kilometers heggen, boomsingels, natuurvriendelijke oevers en andere groenblauwe landschapselementen in het landelijk gebied. Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft, met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, een viertal video's geproduceerd ter inspiratie over het belang van landschapselementen en praktijkvoorbeelden.

Algemene video: het belang van landschapselementen

 

Living Lab Ooijpolder-Groesbeek

 

In het gebied Ooijpolder-Groesbeek in Gelderland is de afgelopen vijftien jaar gewerkt aan het herstel van de groenblauwe dooradering. Er is een kilometerlang netwerk van bloemranden, hagen, poelen en knotbomen gerealiseerd op agrarische bedrijven, gecombineerd met boerenlandpaden. In het living lab werken onderzoek en praktijk samen om te achterhalen wat de voorwaarden voor dit succes waren en hoe deze lessen toegepast kunnen worden om de groenblauwe dooradering op te schalen. Belangrijke succesfactor is geweest dat boeren, natuurbeschermers, overheden en bedrijven samen hebben gewerkt aan integrale gebiedsontwikkeling.

Lees het artikel 

Lees hier de blogs over het Living Lab Ooijpolder-Groesbeek

 

Van Gogh Nationaal Park

In een gebied van zo’n 100.000 hectare groot werken bijna 80 partners samen aan vergroening tot in het hart van de steden en dorpen. In de kern van dit gebied ligt het ‘Van Gogh Nationaal Park’, zo’n 50.000 hectare groot. Er wordt via verschillende lijnen aan groenblauwe dooradering gewerkt. Zo is er de werkgroep ‘Groen dooraderd’ actief. Vanuit Van Gogh Nationaal Park is ook een projectplan opgesteld om nieuwe opties te verkennen die het aantrekkelijker moeten maken voor agrariërs en grondeigenaren om landschapselementen op eigen terrein aan te leggen.

Gonzend Rivierenland: de Vlinderroute

Het project Gonzend Rivierenland, een initiatief van De Fruitmotor, streeft ernaar het regionale landschap biodiverser, klimaatbestendiger, mooier en vitaler te maken. Haar missie? Het leefgebied van wilde bijen en andere dieren versterken en verbinden zodat de populaties toenemen en veerkrachtiger worden. Dit willen ze doen door zeven groene linten aan te leggen, bestaande uit landschapselementen, die dwars over de rivieren van noord naar zuid lopen in de regio. Het eerste lint heet ‘de Vlinderroute’ en loopt vanuit de vlindertuin in Tiel via Zoelen en Maurik naar Eck en Wiel.

 

Innovatiefonds: versterking 12 plasdrasgebieden

Met een bijdrage van 92.500 euro heeft het ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds en het Dinamo Fonds vijf boeren, vier boerencollectieven en drie natuurorganisaties gesteund in de provincies Fryslân, Groningen, Overijssel, Utrecht en Noord-Holland. Deze gebieden worden al gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan broedende weidevogels. De bijdragen worden ingezet om in weidevogelgebieden rondom of in bestaande plasdras gebieden, verbeterende maatregelen te treffen om hiermee de biodiversiteit verder te versterken, zodat er meer weidevogels succesvol hun jongen kunnen groot brengen.

Lees meer

Bekijk praktijkvideo over plasdras in Noord-Fryslân, Buitendijks