skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Tools voor Groenblauwe dooradering

Landschapselementen spelen een belangrijke rol voor de regionale biodiversiteit. Wanneer je als partij aan de slag wil met de aanleg van landschapselementen ter bevordering van biodiversiteitsherstel, zijn er verschillende tools die je kunt raadplegen om je op weg te helpen. Op deze pagina vind je onder meer over welke definities er voor landschapselementen worden gehanteerd die meetellen voor groenblauwe dooradering (GBDA), welke instrumenten er zijn om eventueel bestaande landschapselementen in kaart te brengen en een aantal praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan.

Criteria voor landschapselementen

In de handreiking 'Groenblauwe Dooradering Nader Gedefinieerd' vind je onder meer per landschapselement een duidelijke definitie, hoe de oppervlakte van een element wordt berekend en aan welke voorwaarden een landschapselement moet voldoen om mee te tellen voor de 10%-doelstelling van het Aanvalsplan Landschap. Het beoogd een eenduidige begrippenlijst op te stellen voor GBDA. 

Definitiedocument Landschapselementen

Tools voor landschapselementen

Hieronder vind je een overzicht van de tools en informatiebronnen die kunnen helpen bij het in kaart brengen van de groenblauwe dooradering in een gebied.

toggle

Om te achterhalen welke landschapselementen al aanwezig zijn in een gebied (bijvoorbeeld provincie, waterschap of gemeente), kun je gebruik maken van het Landschapselementenregister (LASREG) voor het landelijk gebied of het Boomregister voor het stedelijk gebied. Het Landelijk Grondgebruiksbestand Nederland (LGN) is een landsdekkend bestand dat voorziet in actuele en nauwkeurige informatie over het grondgebruik in Nederland.

 


De studie ‘Veranderingen in lijnvormige cultuurhistorische landschapselementen’ (Wageningen Research Institute) heeft steekproefgewijs voor in 72 kilometerhokken in Nederland, over de periode 1900-2003, op basis van topografische kaarten bepaald welke elementen die in 1900 in het landschap aanwezig waren, zijn blijven bestaan. Bij deze analyse is specifiek naar lijnvormige cultuurhistorische relicten gekeken.

 Lees meer

toggle

De handreiking ‘Groenblauwe dooradering’ (programma Mooi Nederland) is een heldere uiteenzetting van kansen voor het realiseren van groenblauwe dooradering. Deze handreiking is opgesteld voor gebieden die nog met deze opgave moeten starten. Op dit moment wordt er gewerkt aan een tweede versie, waar nog meer gebieden in zijn meegenomen en landschapselementen in meer detail zijn uitgewerkt. Deze verschijnt eind 2025.

Naar de handreiking

Het rapport ‘Groenblauwe dooradering voor natuurinclusieve landbouw en een biodivers platteland’ (Landschapsnetwerk Brummen) laat zien hoe het functioneren van GBDA gebruikt kan worden voor natuurinclusief gebruik van het landschap. De levering van deze landschapsdiensten zijn vertaald naar concrete maatregelen.

Lees meer

In het rapport ‘optimale inrichting van landschapselementen voor wilde bestuivers en honingbijen’ (Naturalis Biodiversity Centre) is op systematische wijze literatuur verzameld over ecologische aandachtsgebieden, hun belang voor bestuivers en welke maatregelen genomen kunnen worden om ze optimaal in te richten.

Lees meer

Het is belangrijk om gebieden te verbinden voor een gezond ecosysteem. In het handboek ‘Robuuste Natuurverbindingen’ (Wageningen Research Institute) staat een uitgebreide handleiding over de oppervlakte en ruimtelijke opbouw van verbindingszones per ecosysteemtype.

Lees meer