skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Beleid

Groenblauwe dooradering en landschapselementen komen direct en indirect terug in allerlei beleid. Daarom vind je op deze pagina een overzicht van de relevante beleidskaders, overheidsvisies en bijbehorende maatregelen. Hier lees je de belangrijkste beleidszaken omtrent dit thema, van Europees tot en met gemeentelijk niveau.

toggle

Groenblauwe dooradering komt op verschillende niveaus terug in internationaal beleid. Overkoepelend is de Green Deal waaronder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) valt en waarvan het Europees Biodiversiteitsstrategie (EBS) een pijler is. Groenblauwe dooradering wordt duidelijk meegenomen in het EBS 2030. De strategie bestaat uit 4 pijlers waarvan natuurherstel de tweede is. Deze pijler bestaat uit een aantal te halen doelen. Om natuur terugbrengen in agrarische gebieden staat dat 10% van het agrarisch gebied in 2030 moet bestaan uit landschapselementen.

Lees meer over de Europese Biodiversiteitsstrategie 2030


Als onderdeel van de EBS zet de Natuurherstelverordening ook in op GBDA. Voor het herstel van landbouwecosystemen wordt het ‘percentage van het landbouwareaal met diversiteitsrijke landschapselementen’ genoemd als een van de drie indicatoren van positieve ontwikkelingen richting herstel.

Naast het EBS is er aanvullend Europees beleid, dat niet specifiek inzet op GBDA maar om het verlies aan biodiversiteit en ecosystemen een halt toe te roepen. Hier kan GBDA een belangrijke rol in vervullen. Denk hierbij aan:

Lees meer over de Natuurherstelverordening

toggle

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is de Nederlandse invulling om verschillende (internationale) doelstellingen in het landelijk gebied te halen. Hierin staat de doelstelling van 10% GBDA in 2050 opgenomen, waarbij de provincies hiervoor een eigen gebiedsprogramma ontwikkelen. Het NPLG werd in 2024 stilgelegd maar veel provincies werken hier nog steeds in een andere vorm aan door.

Lees meer


In het Klimaatakkoord is afgesproken dat het Rijk en Provincies samen een Bossenstrategie opstellen. In deze Nationale Bossenstrategie staat als ambitie opgenomen: ‘een toename van het aantal houtige landschapselementen (zoals houtwallen, struiken, heggen, losse bomen) in het landelijk gebied.’

Lees meer

toggle

Provincies spelen een belangrijke rol in het realiseren van de doelstelling van 10% dooradering.

Programma Natuurinclusief Drenthe

Het Programma Natuurinclusief Drenthe werkt aan onder meer basiskwaliteit natuur, een soortenmanagementplan en ecologische verbindingszones. Dit is een belangrijke basis voor groenblauwe dooradering. In Drenthe zijn zes landschappen geïdentificeerd. Per landschap is er een koerskaart ontwikkeld om aan te geven van hoe het ideale landschapstype er uit zou moeten zien. De koerskaarten vormen samen met kennis van landschapsarchitecten en ecologen een soort receptenboek om de landschappen te realiseren.

Lees het Programma Natuurinclusief Drenthe

Lees meer over de inzet van de provincie Zuid-Holland en Drenthe

 

Provincie Zuid-Holland

Voor het behouden en versterken van de groenblauwe elementen binnen het bebouwd gebied werkt de provincie Zuid-Holland samen met de gemeenten voor ontwerpprincipes voor de kwaliteit en kwantiteit van groenblauwe plekken. Ook zet de provincie Zuid-Holland in op het realiseren van een fijnmazig sportief en recreatief netwerk van groenblauwe structuren, groenblauwe schoolpleinen, groenblauwe daken, groenblauwe winkelcentra, groenblauwe bedrijfsterreinen en parken.

Groenblauwe stedelijke structuur

toggle

Regionale samenwerking gemeenten Holland-Rijnland

Een sterke groen- en waterstructuur is een belangrijke pijler voor de ontwikkeling van de regio. Aan de westflank werken Katwijk, Oegstgeest, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude hiervoor samen aan een groenblauw raamwerk in en om de stad: ‘Groen-Blauw Verbindt!’. Hetzelfde doen Leiden, Zoeterwoude en Alphen aan den Rijn langs de N11.

Lees meer

Programma Groen-Blauw Verbindt

 

Gemeente Wageningen

In 2020 heeft de gemeente Wageningen een visiedocument voor het buitengebied vastgesteld. Eén van de ambities in dit document is dat ze een ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug willen creëren. Een knelpunt is dat de gemeente weinig grond in het buitengebied bezit. Ze zijn dus afhankelijk van andere partijen om hun doelen te realiseren.

Lees meer

Visie buitengebied

toggle

In 2021 is er een manifest opgesteld door de Unie van Waterschappen met als doel de realisatie een blauwgroen netwerk onder de waterschappen.

Lees het manifest

Lees hier meer over de inzet van waterschappen voor GBDA