Skip to main content

50 opdrachten in, met en over de natuur

Wat is de voorjaars50?

De voorjaars50 laat zien hoe dichtbij en divers natuur in Nederland is. Naar aanleiding van de week van de biodiversiteit hebben SoortenNL en het Groenetraineeship een laagdrempelige activiteit georganiseerd: de Voorjaars50. Geïnspireerd door de Crazy 88 biedt de voorjaars50 mensen vijftig opdrachten in, met en over natuur en biodiversiteit in Nederland. Leuk voor jong en oud!

Waarom deze actie?

De Rijksoverheid stelt 'natuur midden in de samenleving' centraal in haar natuurvisie. Natuur zou volgens deze visie meer zijn dan natuur in beschermde gebieden. Echter staat het nieuws ook vol met berichten over burgers die minder betrokken zijn en zich minder verbonden voelen met de natuur. Een gat tussen ambitie en praktijk dat gedicht moet worden!

Daarom hebben wij vanuit onze kennisspecial van SoortenNL en het Groenetraineeship een activiteit bedacht: de Voorjaars50! Geïnspireerd door de Crazy 88 biedt de Voorjaars50 mensen vijftig opdrachten over natuur en biodiversiteit in Nederland. Leuk voor jong en oud. Door veel verschillende thema's en diverse opdrachten kan iedereen iets nieuws ontdekken in de natuur, ook in je eigen buurt!

Hoe doe ik mee?

Doe zoveel mogelijk opdrachten van de voorjaars50 en stuur je foto’s op naar voorjaars50@gmail.com of zet ze op social media met de hashtag #voorjaars50. Iedere opdracht is één punt waard. Je hebt vanaf nu tot en met 15 juni de tijd om ze uit te voeren. Let op: je kan de opdrachten alleen of met een ouder doen. Na 15 juni krijgt degene met de meest voltooide opdrachten een leuke prijs toegestuurd. We hebben de opdrachten in een paar categorieën voor je opgedeeld. Begin met wat je leuk lijkt – zoals vogels of vergroening – of kies een willekeurige opdracht uit.

Doe mee!