skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Terugblik: Kennissessie 'Verslaglegging volgens de CSRD'

Afbeelding: Freepik
 

Op dinsdag 17 december organiseerde het Deltaplan Biodiversiteitsherstel de zesde en tevens laatste online kennis- en inspiratiesessie in 2024. De sessie ‘Verslaglegging volgens de CSRD’ trok zo’n 80 geïnteresseerde kijkers. Het programma begon met een algemene toelichting op de CSRD door Tijmen de Vries (Schuttelaar&Partners). Daarna kwam Marije Klever (BoerenNatuur) aan het woord over ‘biodiversity boosters’ - een methode die zij nu aan het verkennen zijn om invulling te geven aan de CSRD. Ook Niels Raes (Naturalis) lichtte zo’n tool toe: THRIVE. Daan Reith (Heijmans) sloot de sessie af door de kijkers mee te nemen in hun verhaal en hoe zij, als CSRD-plichtig bedrijf, deze verslaglegging als een win-win situatie zien.

 

Begin 2025 organiseert het Deltaplan Biodiversiteitsherstel een tweede kennissessie over de CSRD. Hier zullen meer bedrijven het podium krijgen om toelichting te geven op hun aanpak en uitdagingen omtrent de CSRD. Heb je hier interesse in? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang t.z.t. de uitnodiging. 


Introductie CSRD

De CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, is een Europese wetgeving die berust op verplichte duurzaamheidsverslaglegging voor bedrijven vanaf een bepaalde omvang. “De accountant kijkt niet alleen naar de financiële verslaglegging, maar neemt nu ook duurzaamheid mee”, vertelt Tijmen de Vries, managing partner bij Schuttelaar&Partners. Wil je meer weten over de CSRD? Tijmen de Vries gaf een beknopte en heldere toelichting op de wetgeving waarin belangrijke onderwerpen als ‘dubbele materialiteit’ en de verwachtingen van een CSRD-rapportage aan bod kwamen.



Biodiversity
Boosters
 

Marije Klever, bestuurslid bij BoerenNatuur en melkveehouder, ging tijdens haar presentatie in op hoe BoerenNatuur iets zou kunnen bijdragen aan de CSRD. Op dit moment zitten ze, samen met partijen als FrieslandCampina en Rabobank, in het begin van de verkenning van ‘biodiversity boosters. Het idee is het creëren van een apart fonds vanuit de CSRD waar CSRD-plichtige bedrijven vermogen in kunnen stoppen. BoerenNatuur zou er dan op haar beurt voor kunnen zorgen dat er met dit geld ook echt biodiversiteit wordt gerealiseerd. “We zitten echt nog in het beginstadium, maar het idee is dat we op deze manier vanuit de landbouw iets kunnen betekenen voor de duurzaamheidsdoelstellingen”, vertelt Marije Klever.

 



THRIVE
 

Om bedrijven handvatten te geven om (een deel van) de CSRD in te vullen, heeft Naturalis (i.s.m. KPMG) een analyse tool ontwikkeld. THRIVE (Toolset for Hierarchical Reporting and Insightful Validation of Ecosystems) is zo’n tool. Niels Raes, onderzoeker bij Naturalis: “Het is een tool die de dubbele materialiteit bekijkt en kan analyseren.” Met behulp van THRIVE kun je inzien hoe hoog de dubbele materialiteit is van een bepaald onderwerp. Op dit moment is THRIVE nog in de opbouwende fase, steeds meer categorieën worden toegevoegd.

 



Een kijkje in de praktijk
 

Daan Reith, adviseur biodiversiteit bij Heijmans, nam de deelnemers mee de praktijk in. In zijn presentatie lichtte hij toe hoe Heijmans, CSRD-plichtig, de CSRD meeneemt in haar biodiversiteitsbeleid. Heijmans gebruikt de CSRD als een van de bouwstenen van haar ambitie op duurzaamheid en biodiversiteit. Daan Reith: “We willen bij Heijmans de biodiversiteit versterken, en natuur inzetten als oplossingen in projecten. Een win-win!”