Skip to main content

U kunt de biodiversiteit helpen door een maand niet te maaien

Het liefst maaien tuineigenaren elke week hun gazon. Maar op die manier komt er geen bloem op. Help de insecten door in de maand mei het gazon niet te maaien.

Het gazon? Dat moet er strak gemaaid uitzien. Het liefst gaan tuineigenaren er elke week overheen met de maaimachine. Maar op die manier komt er geen bloem op, en dat maakt van die tuin een woestijn voor insecten. En met die insecten gaat het bepaald niet goed. Het heel ingewikkelde stelsel van biodiversiteit heeft het zwaar. Daarover kun je somberen, maar beter is het om iets te doen. Of beter nog: iets niet te doen, namelijk maaien. Zodat de natuur zich enigszins kan herstellen.

Door een maand niet te maaien, krijgen planten in dat gras de kans te bloeien. Dat zorgt voor heel veel extra eten voor belangrijke insecten, zoals bijen, hommels, kevers. En daar komen weer allerlei vogels op af. Mei is de beste maand om niet te maaien: dan komt alles tot bloei, als het daarvoor tenminste de kans krijgt. Bovendien houdt langer gras meer vocht vast en dat gaat uitdroging tegen.

Lees meer