skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Praktijkvoorbeelden

Hieronder zijn een aantal projecten uitgelicht die zich richten op monitoring. Het inzetten van vrijwilligers (citizen science) speelt hierbij een belangrijke rol. 

 

 

Vrijwilligers meten Basiskwaliteit Natuur

Om te begrijpen hoe we de natuur in een landschap kunnen herstellen, moeten we eerst weten hoe het landschap er nu voor staat. Pas als we weten wat eraan schort, kunnen we plannen maken voor herstel. Maar hoe meet je de staat van de natuur in bijvoorbeeld een dorp of een landbouwgebied? Daarvoor bestaan verschillende methodes, die vaak nog volop in ontwikkeling zijn. Vogelbescherming testte één eigen ontwikkelde methodiek, met hulp van 80 vrijwilligers. In groepjes inventariseerden ze de aanwezige landschapselementen en plant- en diersoorten. Na weging van de scores leidde dit tot een oordeel over de kwaliteit van de natuur. De proef laat zien dat vrijwilligers met slechts een korte introductie een betrouwbare meting kunnen doen van de staat van de natuur. Dat is goed nieuws voor beleidsmakers en andere professionals.

 

Project BIMAG: recordaantal vlinders geteld door boeren

125 boeren hebben in 2023 een recordaantal vlinders op en rondom hun bedrijf geteld. Dit deden zij voor het monitoringsprogramma Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied (BIMAG). In het BIMAG-project tellen boeren zelf de dag- en nachtvlinders op hun bedrijf. Deze tellingen worden gebruikt om inzicht te krijgen in de biodiversiteit op het platteland. Het programma is een samenwerking van De Vlinderstichting, BoerenNatuur en LTO Noord.

In 2023 is de helft van alle grotere Nederlandse nachtvlindersoorten op het boerenland aangetroffen, het grootste aantal sinds de start van het project, aldus de initiatiefnemers. Inmiddels wordt er vijf jaar geteld binnen het onderzoeksproject BIMAG. Boeren zetten ’s nachts drie speciale emmers met een klein lichtje neer op verschillende plekken op hun bedrijf. ’s Ochtends bekijken ze welke nachtvlinders op de emmers zijn afgekomen en geven foto's van de gevangen exemplaren door aan De Vlinderstichting en laten ze daarna weer vrij.

 

Boeren wetenschap - bodem en water pilot

Onder het Maaiveld (OhM) is een samenwerking onder leiding van IUCN NL en gefinancierd door de Postcode Loterij. Als deel van dit programma sloegen Earthwatch en Wij.land de handen ineen met studenten van de Universiteit Utrecht en 11 veehouders in het westelijk veenweidegebied.

De boeren voerden metingen uit op verschillende percelen met behulp van een doe-het-zelf meetkit waarmee ze zelf bodem- en waterkwaliteit kunnen meten op hun bedrijf. Informatie over bodem en waterkwaliteit kan boeren namelijk ondersteunen bij het uitvoeren en kiezen van maatregelen voor regeneratieve landbouw. De volgende variabelen zijn gemeten:

  • met de Fresh Water Watch methode is fosfaat, nitraat en troebelheid van het water in de sloten gemeten
  • met de Soil Health toolkit is de bodemtextuur, vegetatiebedekking, waterinfiltratiesnelheid, bodemkleur en de abundantie van wormen gemeten.

 

Naar de website