skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Beleid

De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor:

  • het beleid van grote wateren, bijvoorbeeld de Waddenzee;
  • vertaling van internationaal naar nationaal beleid.

De provincies zijn verantwoordelijk voor:

  • invulling en uitvoering van het natuurbeleid binnen hun provinciegrenzen.

Lees meer

toggle

Nationaal Dashboard Biodiversiteit

Het Nationaal Dashboard Biodiversiteit dashboard biedt beleidsmedewerkers, bestuurders, natuur- en andere maatschappelijke organisaties, bedrijven, burgers en andere belanghebbenden inzicht, richting en maatregelen om gezamenlijk te werken aan biodiversiteitsherstel in Nederland.

Naar het Dashboard

Compendium voor de Leefomgeving

Het Compendium voor de Leefomgeving is een website met feiten en cijfers over milieu, natuur en ruimte in Nederland. Het is een uitgave van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University & Research (Wageningen UR).

Bezoek de website

Monitoring Natura2000

Rijk, provincies en beheerders hebben samen een uniforme aanpak ontwikkeld, de Werkwijze Monitoring Beoordeling Natuurnetwerk – Natura 2000 voor het monitoren van de natuur en de beoordeling van de natuurkwaliteit. Daarmee kan worden gestuurd op ambities voor het Natuurnetwerk, op prestaties en op inzet van middelen.

Lees meer

Monitoring Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)

Per 1 januari 2016 is het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) ingevoerd. De kern hiervan is een leefgebiedenbenadering voor (dier)soorten van internationaal belang op basis van een collectieve, gebiedsgerichte aanpak. Het ANLb gaat uit van effectief en efficiënt agrarisch natuurbeheer (meer natuurwinst), een collectieve, gebiedsgerichte aanpak en verantwoordelijkheid. De subsidie wordt mede gefinancierd door Europa. Dit stelt voorwaarden aan de uitvoering van het ANLb (EU-conforme uitvoering).

Lees meer

 

toggle

Provincie Utrecht

De provincie Utrecht wil dat de omstandigheden voor flora en fauna goed blijven en zelfs verbeteren. Dit sluit aan bij internationale afspraken om de achteruitgang van biodiversiteit tot stilstand te brengen. Om de ontwikkelingen te volgen, bekijken ze regelmatig welke planten en dieren aanwezig zijn. Dit onderzoek gebeurt in opdracht van de provincie door natuurbeheerders en bureaus. Ook vrijwilligers helpen mee.

Lees meer over de aanpak van de provincie Utrecht

Provincie Zeeland

Welke soorten gaan vooruit of achteruit en hoe staat het met de bodem en water condities? Vanuit de meetnetten wordt informatie opgeslagen in databases en zo goed mogelijk openbaar gedeeld. De gegevens worden verwerkt tot informatie producten en gebruikt in rapportages of evaluaties. Zoals de landelijke rapportages aan Europa of de Natuurdoelanalyses en beheerplannen voor Natura 2000-gebieden.

Lees de aanpak van de provincie Zeeland

Provincie Drenthe

In Drenthe zijn op verschillende plekken maatregelen genomen om de biodiversiteit te verhogen. Bijvoorbeeld via gebiedsgerichte samenwerking. Onderdeel van deze aanpak is monitoring; meten is tenslotte weten. Op dit moment worden de nulmetingen uitgevoerd in diverse gebieden.

Lees meer

Provincie Noord-Brabant

Om te weten hoe de natuur ervoor staat en om eigen beleid te kunnen evalueren, monitort de provincie de natuur in Brabant. Een team ecologen bezoekt hiervoor jaarlijks dezelfde gebieden en telt de hier aanwezige aantallen van specifieke planten- en diersoorten. De meetgebieden liggen over heel Noord-Brabant verspreid. Door dit vele jaren achter elkaar en steeds op dezelfde manier te doen, ontstaat een goed beeld van de ontwikkeling van deze planten- en diersoorten.

Lees meer

toggle

Gemeente Leiden

In 1997 heeft de gemeente Leiden het Ecologisch Beleidsplan gemeente Leiden (EBL)
opgesteld. In 2000 is het uitvoeringsprogramma voor dit plan opgesteld. Daarin zijn 6
verschillende deelprojecten beschreven, waaronder het deelproject ‘Monitoring
stadsnatuur’, onder meer bedoeld voor het opzetten van een stadsnatuurmeetnet. Met
behulp van dit meetnet kan de stand van de natuur in Leiden jaarlijks worden bekeken en
kunnen eventuele verandering in de natuur worden vastgesteld.

Lees de aanpak

Naar het stadsnatuurmeetnet

Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft onderzocht hoeveel natuur er nu in Rotterdam is. We hebben hiervoor 10 jaar lang informatie over de natuur verzameld. Met deze informatie is een kaart van de stad gemaakt. Deze kaart heet de Natuurindicatiekaart (NIK). Op deze kaart is te zien hoeveel natuur er in elke wijk is.

Lees meer

 

Download
Groennorm PDF - 7.68 MB
Download
Ede omgevingsvisie 2040 PDF - 11.1 MB
toggle

Het "Raamwerk Biodiversiteit: Indicatoren voor biodiversiteitsherstel bij de waterschappen" biedt een leidraad voor het meten en verbeteren van biodiversiteit in waterrijke gebieden. Het omvat een set van indicatoren die kunnen worden gebruikt om de biodiversiteit te monitoren en te bevorderen binnen het werk van waterschappen, waardoor effectievere maatregelen voor biodiversiteitsherstel mogelijk worden. 

Lees het raamwerk

 

Download
Raamwerk Waterschappen 2.0 PDF - 4.13 MB