skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Stap 2 - Visie, participatie en communicatie

Nadat je weet wat de huidige status is van je gebied én waar je naartoe wil werken, is het belangrijk om de samenwerking op te zoeken. Om Basiskwaliteit Natuur te realiseren is het nodig om stakeholders in het gebied te betrekken. Natuur houdt zich namelijk niet aan grenzen, dus samenwerking met andere gemeenten, waterschappen, boeren en particulieren is cruciaal. Daarnaast kunnen zij een belangrijke rol spelen in het nemen van maatregelen en beheer. Als er draagvlak is, is de kans van slagen veel groter.

Bij het opstellen van een visie over Basiskwaliteit Natuur is het belangrijk om de verschillende belangen mee te nemen. Welk beeld hebben de andere gebiedspartners bij het gebied, wat gebeurt er al en hoe sluit dit aan bij Basiskwaliteit Natuur? Het kan zomaar zijn dat er al initiatieven lopen die raken aan Basiskwaliteit Natuur, bijvoorbeeld de aanleg van een kruidenrijke akkerrand door een boer, of het vergroenen van een schoolplein. Breng dus in kaart wat er allemaal gebeurt in je gebied, en hoe dit aansluit bij jouw visie. Het opstellen van een gezamenlijke visie met gebiedspartners is cruciaal voor het draagvlak van Basiskwaliteit Natuur. 

Participatie

Participatie is een sleutelfactor bij het werken aan Basiskwaliteit Natuur. Basiskwaliteit Natuur wordt niet vanuit één partij opgelegd, maar is juist een samenwerking tussen verschillende stakeholders en iedereen kan meedoen. In de toekomst worden verschillende pilots zowel in het stedelijk als landelijk gebied uitgerold. In deze gebieden zal geëxperimenteerd worden met een integrale aanpak. 

Alvast een handige tool voor gemeenten voor het betrekken van gebiedspartners en omwonenden in het gebied is de participatieladder:

Participatie in de Omgevingswet Informatiepunt Leefomgeving

Daarnaast kun je meer hier meer informatie over gebiedsgerichte samenwerking. 

 

Ga naar het thema Gebiedsgerichte Samenwerking

Inspireren en communiceren

Basiskwaliteit Natuur is een nieuw onderwerp voor veel mensen. Het is daarom belangrijk om goed te communiceren over wat Basiskwaliteit Natuur betekent en wat het oplevert, niet alleen voor professionals, maar juist ook voor inwoners en mensen buiten de groene sector. Er zijn een aantal elementen die handig zijn in de communicatie over Basiskwaliteit Natuur:

toggle

Basiskwaliteit Natuur kan houvast geven om een minimale kwaliteit van onze natuur te waarborgen en helpen bij maatschappelijke opgaven, zoals het verbeteren van de bodemkwaliteit, Kaderrichtlijn Water en klimaatopgaven.

toggle

Basiskwaliteit Natuur levert een gezonde leefomgeving voor zowel mensen dieren en planten. Wanneer de Basiskwaliteit Natuur van een gebied op orde is kan dit weer natuurlijk functioneren en komen ecosysteemdiensten op gang. Denk hierbij aan waterberging en -buffering, drinkwatervoorziening, recreatie, koolstofvastlegging en waterveiligheid. Daarnaast kan het lokale diensten leveren aan bewoners en gebruikers van een gebied. Denk aan gewasbestuiving, natuurlijke plaagbestrijding, tegengaan van hittestress, maar ook cultuurhistorische aspecten van het landschap. 

Lees meer over Ecosysteemdiensten

asset_image

toggle

Algemene soorten zijn voor veel mensen nog herkenbaar en aansprekend, denk aan de egel en de boerenzwaluw. Dit geeft een haakje voor communicatie richting bijvoorbeeld inwoners en agrariërs. Een aantal gemeenten (o.a. de provincie Overijssel) maakt al gebruik van zogenaamde gidssoorten of ambassadeursoorten.

Zie ook het filmpje over Natuuramnesie

Communicatiemateriaal over Basiskwaliteit Natuur

Er wordt momenteel communicatiemateriaal over Basiskwaliteit Natuur ontwikkeld. Zodra dit beschikbaar is wordt het hier geplaatst. 

 

Dit artikel van de Levende Natuur geeft de urgentie en ambitie aan van Basiskwaliteit Natuur. Het besteedt aandacht aan de afname van soorten en de indicatorsoorten die een belangrijke rol spelen bij Basiskwaliteit Natuur.

 
Naar het artikel