skip-to-main-content
zoeken
zoeken

Agrifirm Group BV

Als grote toeleverancier van producten aan akkerbouw en veehouderij is Agrifirm zich zeer bewust van de discussies over de relatie tussen de gangbare landbouwpraktijken en de zorgwekkende afname van de biodiversiteit. Een belangrijke pijler van ons CSR-beleid is ‘Gezonde bodem, planten en dieren’. Centraal hierbij staat het vergroten van de weerbaarheid van het landbouwkundig systeem, door dit te laten werken voor zowel voedselproductie als voor natuur. Een andere belangrijke CSR-pijler is ‘Verantwoorde consumentenketens’, waarbij intrinsiek aandacht is voor de ontwikkeling van natuurinclusieve en biodiversiteitherstellende en -bevorderende activiteiten. Van de aanpak leggen wij jaarlijks verantwoording af in het CSR-jaarverslag.

 

Commitment aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Biodiversiteit is een geïntegreerd onderdeel van de advisering van Agrifirm op verschillende niveaus. Doelen voor de periode 2021-2022:

  • Agrifirm is een Coöperatieve onderneming, waarbij het rendement voor de leden centraal staat. Dat zal in de loop van 2022 worden vertaald in concrete, meetbare doelstellingen waarbij een duurzaam, financieel rendement van de leden centraal staat.
  • De geïntegreerde teeltaanpak is eind 2021 breed uitgerold bij de gehele buitendienst van Agrifirm (Arable). In alle regio’s, waar verkoopteams actief zijn, zijn in 2022 minimaal 5 pilots in uitvoering. Daarnaast zijn er onderzoeken met externe (onafhankelijke) partijen op het gebied van akkerbouw en bollenteelt, waarbij reductie van de emissie buiten het perceel wordt bepaald met behulp van de CLM Milieumeetlaat (en/of de nieuw in ontwikkeling zijnde aangepaste versie daarvan). Doelstelling daarbij is om minimaal 50% reductie door de inzet van Geïntegreerd Teeltadvies te realiseren, met behoud van financieel rendement van de teler.
  • Daarnaast is de doelstelling om het aandeel gewasbeschermingsmiddelen met een laag milieu-impact te verhogen naar 10% (t.o.v. 2020) in 2022, dit is inclusief de verkoop van gewasstimulerende producten (zoals biostimulanten).
  • Om reductie van de impact van gewasbeschermingsmiddelen te stimuleren wordt in 2021/2022 een pilot uitgevoerd met behulp van onderlinge benchmarking ten aanzien van het gehanteerde advies (gemeten met de CLM Milieumeetlat).
  • In de melkveehouderij wordt eenzelfde onderlinge benchmarking aanpak uitgevoerd ten aanzien van eiwit in het melkveerantsoen, met als oogmerk daarmee de stikstofemissies te reduceren.
  • Agrifirm ontwikkelt, samen met haar telers, een pilot voor voedselbossen. De ambitie is daarbij om in 2022 met minimaal 10 telers en 30 ha tot een concrete projectaanpak te komen, waarbij in 2022 ook daadwerkelijk de schop in de grond gaat.
  • Agrifirm ontwikkelt in een Coöperatieproject een concept voor de biologische landbouw, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van aanvullende meststoffen. Dit meerjarige project dient in 2022 concreet eerste resultaten op te leveren.
  • Agrifirm stimuleert de verdere ontwikkeling van kruidenrijk grasland door samen met andere partijen deze zodanig aantrekkelijk te maken dat het financieel aantrekkelijker is om deze concepten in te voeren.
  • Agrifirm blijft intensief betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van de biodiversiteitsmonitor, zowel akkerbouw als melkveehouderij. In 2021/2022 wordt een project uitgevoerd in Noord-Brabant, en de ambitie is om op dit in meer districten vorm te geven. Tevens zullen er pilots worden uitgevoerd in de akkerbouw. Daarnaast is Agrifirm aangesloten bij de ontwikkeling van de biodiversiteitsmonitor in de bollenteelt.

Agrifirm werkt verder langs de lijnen van de eerdere commitments, en pakt door met onderstaande acties voor de komende periode:

  • Verdere uitrol benchmarking als belangrijk instrument.
  • Gedetailleerde informatievoorziening naar alle leden akkerbouwers, tuinders en bloembollentelers over normoverschrijdingen van het oppervlaktewater bij hen in de buurt, inclusief het ontwikkelen van snelle meettechnieken om daadwerkelijke emissies in beeld te brengen.
  • Verdere emissiereductie. Sinds 2012 zijn de milieu-emissies met de door Agrifirm geleverde producten reeds met 65% gedaald, en de komende jaren is een verdere reductie voorzien.
  • De ontwikkeling van nieuwe toepassingen van geïntegreerde gewasbescherming gaat komende jaren onverminderd door.
  • Groei van de verkoop van LMI-producten is cruciaal en zal doorgaan. Verdienvermogen van de teler is daarbij een kritisch uitgangspunt.

 

Dit commitment draagt bij aan de volgende thema's van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel

  • Het creëren van draagvlak en gedeelde waarden;
  • Verdienmodellen voor grondgebruikers;
  • Stimulerende en coherente wet- en regelgeving;
  • Kennis, innovatie en educatie;
  • Samenwerken op gebiedsniveau.

 

Meer informatie
Contactpersoon: Charlotte Gunnink
Emailadres: communicatie@agrifirm.com
Website: www.agrifirm.nl