Updates
Oproep deelname community of practice: doe mee met jouw gebied!
Het Aanvalsplan Landschap zet zich in voor biodiversiteitsherstel. Onder het Deltaplan-motto ‘doen, leren, beter doen' is er een community of practice ingesteld voor de aanleg en onderhoud van groenblauwe dooradering (GBDA), en daar kun jij bij aansluiten! Leren van andermans ervaring? Gemeenschappelijke uitdagingen bespreken? Informatieve sessies over specifieke onderwerpen? Op veldbezoek bij een pilotproject? Dit is een greep uit de dingen die je van de CoP kunt verwachten.
Onze ambitie is om biodiversiteitsverlies om te buigen naar herstel, om weer tot een gezonde wereld te komen. Een wereld waar mens, plant en dier in balans samenleven, we gezonde producten groeien in robuuste en natuurinclusieve landbouwsystemen, en we fijne plekken hebben om te verblijven. Het belangrijkste doel van het Aanvalsplan is om tegen 20250 10% van het landelijk gebied te voorzien van groene en blauwe landschapselementen, zoals heggen, hagen, bomenrijen, poelen en natuurvriendelijke oevers. Deze elementen zijn essentieel voor het herstel van de biodiversiteit, en daarmee ook van groot belang voor onder andere klimaatadaptatie en verbetering van waterkwaliteit.
Waarom deze community of practice?
Om deze doelen te behalen - en uiteindelijk een gezonde wereld te hebben waar het bruist van de biodiversiteit - moeten we aan de bak. Sámen aan de bak. Daarom willen we in deze CoP partijen bij elkaar brengen om op het gebied van GBDA ervaringen en uitdagingen met elkaar uit te wisselen over financiering, praktische implementatie, wijze van samenwerking en realiseren van impact. Gezamenlijk identificeren we good practices en kijken hoe deze vervolgens op grotere schaal, landelijk, kunnen worden toegepast. Bovengenoemde aspecten vormen de speerpunten voor de CoP – de manier waarop we willen bijdragen aan 10% GBDA in het landelijk gebied.
Organisatie community of practice
Hoe steekt de community of practice inelkaar? Om zoveel mogelijk kennis en ervaring uit te kunnen wisselen komt de CoP zowel digitaal als fysiek bij elkaar. De fysieke bijeenkomsten vinden plaats bij een van de CoP-leden op locatie. Idee is om in een halve dag een korte excursie te doen en lokale ervaringen te horen van de gastheer, maar vooral ook met elkaar de diepte in te duiken om echt stappen voorwaarts te zetten.
Omdat we de opgedane kennis breder willen verspreiden dan alleen onder CoP-leden, zullen er ook bredere leernetwerkbijeenkomsten worden georganiseerd. Hier kunnen ook andere partijen, waar GBDA wel op het vizier staat maar nog niet in de praktijk is gebracht, bij aansluiten. Zo zorgen we dat ervaringen en opgedane kennis zich als een olievlek verder uitspreiden.
Wil je meedoen? Lees gauw verder!
Samen sta je sterk en kunnen we een verschil maken. Daarom willen we een solide groep aan CoP-leden verzamelen. We richten ons op pilotgebieden waar al het een en ander in gang is gezet omtrent GBDA. Hierdoor kan de CoP gebruikmaken van de aanwezige energie en tegelijkertijd geeft dit meer input voor mogelijke uitdagingen dan gebieden waar GBDA (nog) geen onderwerp is. Het CoP-traject loopt in ieder geval tot en met 2026, met een grote kans op verlenging.
Werk jij mee aan een gebied of project waar GBDA een belangrijk onderwerp is, en zou je graag onderdeel zijn van een breder netwerk voor het uitwisselen van ervaringen om zo samen verder te komen? Stuur dan een mail naar danielle.van.schaik@samenvoorbiodiversiteit.nl met een korte toelichting waarom je graag deel zou nemen. We komen dan zo snel mogelijk bij je terug!