Skip to main content

Ontwikkeling Biodiversiteitplanner

Biodiversiteit is heel belangrijk voor onze leefomgeving en voor een gezonde toekomst. Het zorgt ervoor dat we voldoende grondstoffen hebben, helpt om effecten van een veranderend klimaat op te vangen en zorgt voor een prettige omgeving om in te leven. Ook biedt het ons plekken voor ontspanning, beweging en het gevoel ergens bij te horen. De vraag naar deze voordelen van de natuur groeit, maar door het intensieve gebruik van de ruimte en de afname van biodiversiteit, staan deze voordelen onder druk.

 

Waar werken we naartoe?

In dit project wordt een Biodiversiteitplanner ontwikkeld voor steden en het landelijk gebied. Deze planner bevat informatie waarmee je kunt zien hoe bepaalde keuzes de biodiversiteit beïnvloeden. Ook wordt gekeken naar de verbinding tussen de stad en de omliggende natuur. Gemeenten, adviesbureaus en andere organisaties kunnen deze planner gebruiken om bij stedelijke ontwikkeling of het beheer van de buitenruimte rekening te houden met biodiversiteit, zowel lokaal als regionaal. Hierbij wordt gekeken naar de ecologische randvoorwaarden die nodig zijn voor Basiskwaliteit Natuur.

In de tool wordt relevante kennis en informatie over het voorkomen van soorten en de ecologische randvoorwaarden die deze soorten nodig hebben gebundeld. Denk hierbij aan informatie uit de Nationale Databank Flora & Fauna, kansen- habitat- en conditiekaarten en expertise van soortenorganisaties. Op basis van deze informatie kunnen gebruikers een eerste advies krijgen over mogelijke maatregelen of vervolgstappen die op een locatie genomen kunnen worden.

 

Wat levert het op?

Niet elke gemeente zal een ecoloog in dienst hebben die kan helpen om stedelijke ontwikkelingen bij te laten dragen aan biodiversiteitsherstel. Ook bij de adviesbureaus die gemeenten onderstuenen bij dit soort opdrachten, is er een tekort aan ecologische kennis en capaciteit. De biodiversiteitplanner wordt daarom zo ontwikkeld dat gebruikers zonder ecologische kennis wel inzicht kunnen krijgen in hoe de ontwikkeling en beheer van locaties en gebieden bij kan dragen aan het herstel van biodiversiteit.

De Biodiversiteitplanner wordt een online omgeving. Door gegevens over een bepaalde locatie in te voeren kan de gebruiker een eerste advies krijgen welke maatregelen hij/zij het beste kan nemen om de biodiversiteit te verbeteren. De planner zal kijken naar o.a.:

  • Waar ligt het gebied?
  • Welke natuurdoelen gelden daar?
  • Welke (relevante) soorten komen er voor?
  • Welke soorten zijn kansrijk?
  • Wat zijn de huidige condities in het gebied
  • Wat gaat er gebeuren in het gebied: woningen, weg, recreatie?
  • Etc.

De ontwikkeling van de Biodiversiteitplanner is een meerjarig project waarbij het doel is om eind 2026 de eerste versie van de planner op te leveren. 

 

De ontwikkeling van de Biodiversiteitplanner wordt uitgevoerd in een consortium van de onderstaande partijen.