Updates
Partnergemeenten zetten zich in voor biodiversiteitsherstel
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een breed gedragen initiatief in Nederland, met als doel het omkeren van biodiversiteitsverlies naar herstel. Het creëren van veerkrachtige ecosystemen is daarbij van groot belang. Binnen dit kader vragen we onze partners om een concreet commitment: specifieke acties en doelen die bijdragen aan dit gezamenlijke streven.
Gemeenten spelen hierin een cruciale rol, doordat zij direct invloed kunnen uitoefenen op hun lokale omgeving en inwoners kunnen betrekken bij biodiversiteitsherstel. In dit artikel lees je hoe onze partnergemeenten zich dit jaar hebben ingezet voor biodiversiteitsherstel. Onderaan dit artikel worden projecten van gemeente Apeldoorn, Leiden en Hoeksche Waard specifiek uitgelicht.
In een notendop: Dit hebben onze partnergemeenten het afgelopen jaar gedaan
Elke partnergemeente draagt op haar eigen manier bij aan het biodiversiteitsherstel, maar de rode draad is duidelijk: door lokale initiatieven en diverse samenwerkingen wordt er actief gewerkt aan een groenere en gezondere leefomgeving voor mens en natuur. Zo heeft Arnhem een puntensysteem voor natuurinclusief bouwen ingevoerd, dat nu verplicht is bij nieuwe bestemmingsplannen. Delft en Maashorst versterken eveneens de biodiversiteit door natuurinclusief bouwen in stadsontwikkelingen toe te passen. Delft heeft daarnaast bijenlandschappen in meerdere wijken ontwikkeld en werkt aan prestatie-indicatoren voor natuur en openbare ruimte. Ook Gemeente Maashorst heeft natuurinclusief bouwen geïntegreerd in projecten en werkt aan een duurzaamheidsagenda met focus op biodiversiteitsherstel en klimaatadaptatie.
In Wageningen is de biodiversiteit met name vergroot door de aanleg van landschapselementen, bijenoases, ecologisch maaibeheer en zijn er verschillende projecten opgestart met studenten op het vlak van biodiversiteit. Het NK Tegelwippen en subsidies voor groene schoolpleinen hebben bijgedragen aan de vergroening van het stedelijk gebied. In Zwolle wordt geëxperimenteerd met ecologisch bermbeheer, ondersteund door vrijwilligers en uitvoeringspartner ROVA. De gemeente werkt ook aan beheerplannen voor specifieke soorten zoals de sleedoornpage.
Kortom, er wordt door onze partnergemeenten flink aan de weg getimmerd richting biodiversiteitsherstel. Ieder jaar vragen we onze partners om over de voortgang van hun commitment te rapporteren. Dit jaar hebben we aan drie partnergemeenten, Apeldoorn, Leiden en Hoeksche Waard, om extra toelichting gevraagd. Lees via onderstaande knoppen hoe zij zich afgelopen jaar hebben ingezet voor biodiversiteitsherstel in hun gemeente.