Skip to main content

Biodiversiteitsherstel in Gemeente Leiden

Foto: Buro JP


Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een breed gedragen initiatief in Nederland, met als doel het omkeren van biodiversiteitsverlies naar -herstel. Het creëren van veerkrachtige ecosystemen is daarbij van groot belang. Binnen dit kader vragen we onze partners om een concreet commitment: specifieke acties en doelen die bijdragen aan dit gezamenlijke streven. Onlangs publiceerden we een artikel over de inspanningen van onze partnergemeenten op het gebied van biodiversiteitsherstel. In onderstaand artikel lees je waar de Gemeente Leiden op focust binnen hun biodiversiteitsbeleid.

 

Commitment aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel 

Leiden is een prachtige stad om in te wonen, werken en leven, en dat willen we graag zo houden. De komende jaren staat Leiden echter voor een grote uitdaging: hoe kunnen we voldoende betaalbare woningen bouwen, genoeg ruimte creëren voor werk en ontspanning, en toch een goed bereikbare stad blijven? Om de stad leefbaar te houden, is het behoud en de uitbreiding van groene ruimtes essentieel. Groen maakt onze leefomgeving niet alleen mooier, maar heeft ook talloze voordelen voor het welzijn van zowel mensen als dieren. Daarom is het vergroenen van de stad en het versterken van biodiversiteit een van de belangrijkste doelen van de gemeente.

Lees meer over het commitment van gemeente Leiden 


Uitgelicht: Zeven leefgebieden 

Leiden wil de stad natuurinclusief inrichten en beheren, en heeft hiervoor zeven belangrijke leefgebieden geïdentificeerd die versterkt moeten worden. Deze leefgebieden zijn: straat- en muurvegetatie, water- en oevermilieu, kruidenrijk grasland, struwelen en zoombegroeiing, bosplantsoen, bebouwing en weidegebied. Elk van deze gebieden herbergt unieke planten en dieren die als indicatoren dienen voor de gezondheid van het leefgebied. Als het goed gaat met deze indicatorsoorten, profiteren ook vele andere soorten mee. 

De gemeente werkt aan het versterken van deze leefgebieden door grote groenprojecten te realiseren, zoals het Singelpark en de Tweede Groene Ring, maar ook door het mee te nemen in gebiedsontwikkelingen en openbare ruimteprojecten. Uit metingen van het Stadsnatuurmeetnet blijkt dat veel soorten, zoals de merel en de roodborst, achteruitgaan in Leiden. Om dit tegen te gaan, is een project gestart om meer heesters en inheemse struiken in de stad te planten. In het afgelopen jaar is ongeveer 4500 m² struweelhaag aangeplant (bijna een heel voetbalveld!).  

Hoewel de gemeente zich inzet voor het herstel van biodiversiteit, kan ze dit niet alleen. De helft van de grond in Leiden is namelijk in particulier bezit. Daarom wordt ook aan inwoners en bedrijven gevraagd om mee te doen. Om de boodschap te versterken, heeft de gemeente voor elk van de zeven leefgebieden een indicatorsoort gekozen die symbool staat voor de aanpak. Dit zijn bijvoorbeeld de egel, de bloedrode heidelibel en de rosse vleermuis. De gemeente gaat actief de wijken in om bewoners te informeren over de natuur in hun buurt en de maatregelen die ze zelf kunnen nemen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Keet, een initiatief waar inwoners op een interactieve manier meer kunnen leren over biodiversiteit en hoe ze hun eigen omgeving kunnen vergroenen.


Waar gaan we mee verder?

De komende tijd gaat de gemeente op zoek naar nog meer plekken voor het aanplanten van extra struweelhagen, vooral in gebieden waar veel huismussen voorkomen, aangezien deze vogels struiken gebruiken om in te schuilen, slapen, voedsel te vinden en te kwetteren. Daarnaast gaan we komend jaar ook specifiek op zoek naar plekken voor het aanplanten van bosplantsoen. Dergelijke plekken zijn bijvoorbeeld voor vogels van belang om te foerageren, broeden en schuilen. En er gaan weer verschillende duurzame wijkvernieuwingen in uitvoering. Bij deze projecten is de aanleiding het vervangen van de riolering, maar voegen we gelijk ook veel nieuwe stadsnatuur toe.