Updates
Biodiversiteitsherstel in Gemeente Hoeksche Waard
Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een breed gedragen initiatief in Nederland, met als doel het omkeren van biodiversiteitsverlies naar -herstel. Het creëren van veerkrachtige ecosystemen is daarbij van groot belang. Binnen dit kader vragen we onze partners om een concreet commitment: specifieke acties en doelen die bijdragen aan dit gezamenlijke streven. Onlangs publiceerden we een artikel over de inspanningen van onze partnergemeenten op het gebied van biodiversiteitsherstel. Onderstaand artikel zoomt specifiek in op de inzet van Gemeente Hoeksche Waard voor het versterken van de biodiversiteit.
Commitment aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Ten zuiden van Rotterdam ligt het eiland Hoeksche Waard. Een eiland waar polderlandschappen en akkers elkaar afwisselen en waar een weids uitzicht nooit ver weg is. Langs de slingerende dijken met aan weerskanten bomenrijen liggen de 14 dorpen en 37 buurtschappen. Ruim 90.000 inwoners wonen, werken en recreëren dagelijks in de Hoeksche Waard. Net als veel andere gemeenten heeft ook gemeente Hoeksche Waard grote duurzame ambities. Deze ambities uit het coalitieprogramma zijn vertaald in een programmaplan en concreet gemaakt in uitvoeringsprogramma`s op het gebied van energie, circulariteit, klimaatadaptatie en biodiversiteit. Hier werken we hard aan met een team gedreven collega’s.
Meer lezen over het commitment van gemeente Hoeksche Waard
Uitgelicht: natuurvriendelijk beheer in de openbare ruimte
Een belangrijk project in het uitvoeringsplan biodiversiteit is het omvormen van het beheer van de openbare ruimte naar natuurvriendelijk beheer. We doen dit per beheertype (gras, struweel, bomen en perken) om zo zelf ervaring op te doen, goed de veranderingen te kunnen monitoren en om onze inwoners te laten wennen aan het andere beeld dat dit beheer geeft. We doen dit niet alleen. We werken nauw samen met alle partijen die een rol spelen bij het beheer en de natuur van de Hoeksche Waard. Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.
In 2022 zijn we gestart met het veranderen van gazon naar ecologisch grasland. We maaien de grassen nu twee keer per jaar met de maaibalk in plaats van tot wel 28 keer per jaar met de klepelmaaier. Het gemaaide gras laten we even liggen zodat de zaden op de grond kunnen vallen en ruimen het daarna pas op. Samen met onze aannemers, beheerders en natuurverenigingen hebben we op de maaitekeningen bekeken op welke percelen dit mogelijk was. Het was waardevol om dat samen te doen want hoeveel ambitie de gemeente ook heeft, het moet in de praktijk wel haalbaar zijn voor alle partijen.
We maaien niet alleen minder, we laten ook per perceel steeds 25% staan. Het volgende jaar laten we een ander deel staan. Voor onze aannemers betekent dit dat een goede, actuele werktekening voor vier jaar onmisbaar is. Dit ging niet overal en altijd direct goed. Daarbij vraagt de verandering ook om het juiste en soms ander materieel. Niet altijd zwaar materiaal om het werk zo efficiënt mogelijk uit te voeren, maar maatwerk en precisie. Daarover met elkaar in gesprek blijven is een belangrijke voorwaarde voor succes.
Om onze inwoners mee te nemen in de veranderingen, hebben we de communicatiecampagne ‘geWild Groen’ ingezet. Via verschillende boodschappen in allerlei media, hebben we uitgelegd en laten zien waarom het beeld van de buitenruimte wat wilder en ruiger is dan ze gewend zijn. Hoewel een deel van onze inwoners hun mening duidelijk liet horen via Facebook, was er ook al snel een tegengeluid te horen. Steeds meer inwoners begrijpen dat de natuur meer ruimte nodig heeft en dat dit botst met een gladgeschoren gazon.
Waar gaan we mee verder?
De insteek is: wat goed gaat behouden, wat beter kan verbeteren. Eind oktober evalueren we dit maaiseizoen met alle betrokken partijen. De tekeningen komen weer op tafel en we nemen alles onder de loep. Van maailocaties tot communicatie tot praktische uitvoering en meldingen van inwoners. En het allerbelangrijkste natuurlijk: we bekijken welke resultaten er zijn behaald. Daartoe hebben we dit jaar een nulmeting op de biodiversiteit laten uitvoeren. Vanaf volgend jaar kunnen we de resultaten vergelijken. De natuur bepaalt het tempo en wij kunnen alleen maar een beetje sturen.