Skip to main content

Biodiversiteitsherstel in Gemeente Apeldoorn

Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een breed gedragen initiatief in Nederland, met als doel het omkeren van biodiversiteitsverlies naar -herstel. Het creëren van veerkrachtige ecosystemen is daarbij van groot belang. Binnen dit kader vragen we onze partners om een concreet commitment: specifieke acties en doelen die bijdragen aan dit gezamenlijke streven. Onlangs publiceerden we een artikel over de inspanningen van onze partnergemeenten op het gebied van biodiversiteitsherstel. Onderstaand artikel gaat dieper in op wat Gemeente Apeldoorn doet op dit vlak.


Commitment aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel 

Bij Gemeente Apeldoorn gaan we samen met bewoners, ondernemers en vrijwilligersorganisaties zorgen dat de verscheidenheid aan soorten planten en dieren in een gebied toenemen. Dat doen we door participatie (samen sta je sterk!), bewustwording, educatie en monitoring. Wij werken aan optimaal ecologisch beheer van onze bermen en groenstroken. Ook zetten wij ons in voor gebiedsgerichte samenwerkingen. Bijvoorbeeld als het gaat om de landbouwtransitie. Hierbij is de wens te komen tot natuurinclusieve/kringlooplandbouw met andere verdienmodellen. Dit laatste onderdeel is nog in ontwikkeling. 

Lees meer over het commitment van gemeente Apeldoorn


Uitgelicht: Lespakket biodiversiteit 

Een van de speerpunten bij Gemeente Apeldoorn als het aankomt op biodiversiteitsherstel is educatie. Apeldoorn moest ongeveer 15 jaar geleden stoppen met het natuurhuis. Sindsdien was er geen centrale aandacht meer voor natuureducatie. Eén van de projecten uit de Ecogids (opgesteld vanuit de behoefte aan een samenhangend beleidsoverzicht hoe Apeldoorn omgaat met ecologie) was uitzoeken hoe we natuuronderwijs weer vorm konden geven. Uiteindelijk hebben we met IVN Apeldoorn voor vier jaar afspraken gemaakt over educatie en natuurparticipatie. Deze richt zich zowel op kinderen als volwassenen.

Voor scholen is er een lespakket biodiversiteit gemaakt dat aansluit bij de leerdoelen, zodat het leerkrachten geen extra werk geeft. Het lespakket bestaat uit een groot houten frame voor een insectenhotel, een vogelhuisje, zakje wilde bloemenzaden, een boek en een lesbrief met werkbladen. Het frame wordt door een sociale werkplaats gemaakt met hout uit Apeldoornse bossen en een lokaal groenbedrijf plaatst en verankert het frame bij scholen in de grond. Er is een mooie samenwerking tussen alle partners ontstaan: IVN deelt kennis en coördineert alles, de gemeente kijkt mee op de achtergrond en zorgt voor budget. Ieder jaar zijn er drie dagen waarbij per dag ongeveer vier lespakketten worden overhandigd. Dat is altijd een feestje. Vaak ‘openen’ kinderen van groep 3 of 4 het insectenhotel en gaan meteen enthousiast op onderzoek uit welke dieren en planten op het schoolplein voorkomen. Ook de partners zijn aanwezig, zoals de mensen die het houten frame hebben gemaakt. Zij vinden het mooi te zien waar hun werk terecht komt en hoe blij iedereen ermee is. Kortom, een mooi gezamenlijk project dat met weinig middelen veel oplevert, zowel voor de biodiversiteit als voor sociale cohesie.

 

Waar gaan we mee verder? 

Recent hebben we een nieuwe collega aangenomen om natuureducatie nog meer te bevorderen. Bijvoorbeeld door het geven van enthousiaste excursies willen we nog meer mensen in aanraking laten komen met de bijzondere Apeldoornse natuur.  

In de Apeldoornse Omgevingsvisie is opgenomen dat we een toename van biodiversiteit willen. Daar doen we al allerlei projecten voor. Maar hoe kunnen we meten of de biodiversiteit daadwerkelijk toeneemt? Komend jaar willen we een monitoringsplan maken, zodat we structurele inzicht krijgen in de status van de Apeldoornse natuur.  

Het bevorderen van de biodiversiteit doen we in samenwerking met de bewoners. We ondersteunen welwillende burgers door middel van de Groeninitiatieven-regeling, natuurwerkgroepen, vrijwilligersnetwerk, ondersteuning in tuin, etc. Hier willen we de komende jaren nog meer aandacht aan besteden.

 

Online kennis- en inspiratiesessie 3 oktober
Onlangs presenteerden Peter de Mink en Martine van Oostveen, beiden werkzaam bij Gemeente Apeldoorn, uitgebreid over hun biodiversiteitsbeleid tijdens een van de online kennis- en inspiratiesessies georganiseerd door het Deltaplan. Gemeente Apeldoorn werkt o.a. samen met Stichting RAVON aan het herstel van beken en het creëren van natuurlijke habitat voor vissen. Jan Kranenbarg van RAVON kwam dit verder toelichten tijdens de sessie.

> Lees hier het uitgebreide verslag.