Partner
Gemeente Leiden
Partner
Gemeente Leiden
Leiden is een fijne stad om in te wonen, te werken en te leven. Dat willen we graag zo houden. In de komende jaren staat Leiden voor de grote uitdaging om voldoende betaalbare woningen te bouwen, ruimte te houden om te werken en te recreëren en bereikbaar te blijven. Grote opgaven als energietransitie, een circulaire economie, klimaatverandering en het herstel van de biodiversiteit zullen de komende decennia ook voor nieuwe uitdagingen zorgen. Om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden moet Leiden zich aanpassen aan deze veranderingen. De waarde van groen is daarbij onschatbaar. Een natuurrijke leefomgeving heeft talloze positieve effecten, op het leven in de stad voor mens en dier. Een groene stad is ook een gezonde stad met schone lucht, genoeg verkoeling en een groter woongenot. Als dichtbebouwde stad heeft Leiden daarmee geen gemakkelijke opgave. De beschikbare ruimte is beperkt en de verschillende opgaven moeten hier een plek vinden, waardoor samenhang en keuzes noodzakelijk zijn.
De gemeente Leiden werkt aan biodiversiteitsherstel en dat doen wij niet alleen. De helft van het grondgebied in de stad is particulier eigendom. Als gemeente vragen we daarom de hulp van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zoals kennisinstellingen en woningbouwcorporaties. Iedereen kan daarin kleine of grote stappen zetten; van de aanleg van een geveltuin tot het bouwen van natuurinclusieve en klimaatadaptieve gebouwen door ontwikkelaars. Wat de Leidse regio uniek maakt is de hechte samenwerking tussen overheden, bedrijven, kennisinstellingen (Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en Naturalis) én inwoners. Zo werken we samen aan een duurzaam Leiden waar ook toekomstige generaties prettig kunnen leven.
De inzet en het beleid voor biodiversiteitsherstel is stevig verankerd in verschillende documenten en programma’s. Zo is in 2021 Omgevingsvisie Leiden, en de Regionale Visie voor de Omgevingsvisies in Holland Rijnland vastgesteld. Meest concreet is het uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie en biodivers vergroenen. Een mooi voorbeeld hieruit is de integrale wijkaanpak. Biodiversiteitherstel lift mee met het vervangen van het riool en de openbare ruimte in grote delen van wijken. Gelijktijdig met het vervangen van het riool, richten we de openbare ruimte klimaatadaptief in en nemen we maatregelen om de biodiversiteit te vergroten. Ook is en wordt er fors geïnvesteerd in vergroening in de stad, zoals het Singelpark en de verbindingen naar de diverse landschappen in en rond de stad. Naast deze integrale aanpak vindt uitvoering plaats van een ecologisch actieplan op basis van advies van de stadsecoloog. Tot slot zijn er vele regionale programma’s waar Leiden in participeert zoals de Groene Cirkel Bijenlandschap en het Nationaal Park Hollandse Duinen.
Commitment aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel
De komende jaren neemt Leiden nog meer concrete stappen voor biodiversiteitsherstel in en om de stad, hierbij nemen we ons uitvoeringsprogramma als leidraad. We werken daarbij samen met de kennisinstellingen in de stad, maar ook met de vele enthousiaste vrijwilligers en inwoners.
Dit commitment draagt bij aan de volgende thema's van het Deltaplan
Het creëren van draagvlak en gedeelde waarden;
Kennis, innovatie en educatie;
Samenwerken op gebiedsniveau;
Monitoring.
Meer informatie
Contactpersoon: Jolanda de Schiffart
E-mailadres: j.de.schiffart@leiden.nl
Website: gemeente.leiden.nl