Overslaan naar hoofdinhoud
zoeken
zoeken

Dakbloemenweide

Dakbloemenweide werkt vanuit de visie om op ecologische wijze daken in Nederland mooi te vergroenen met een uniek product, bestaande uit inheemse, veelal waardplanten op een uitgekiende bodem (genoemd substraat). Deze genereren een hoge biodiversiteit en een gebalanceerd ecosysteem waar voor monocultuur geen plaats is. We voeren dit uit aan de hand van een bewuste aanpak waarin wij onze voetafdruk zo laag mogelijk houden met samenwerkende partners in de keten en door met co-creatie te ondernemen en te blijven innoveren. Een dakbloemenweide draagt bij aan een betere leefomgeving door ecologie en biodiversiteit, maar het gaat ook hittestress tegen door de waterretentie, Co2- en fijnstofreductie. Ook koelt het fors en zorgt het daarmee voor energiebesparing.

Onze organisatie heeft als doelstelling onderzoek te blijven doen naar en uitvoering te geven aan onze missie: ontwikkeling van ons product zodat er een steeds beter optimum ontstaat voor insecten door het verhogen van de kwaliteit van biodiversiteit. Wij beoordelen onze ruim 40 inheemse planten op waarde voor insecten maar kiezen ook bewust voor meer Rode Lijst planten. Te denken valt aan bijvoorbeeld de prachtige wintergroene en lila bloeiende plant Scabiosa columbaria, duifkruid. Deze hebben wij recentelijk toegevoegd aan de bestaande plantenlijst. Deze plant is een Rode lijst plant en daarmee is het een waardevolle drachtplant voor de Knautiabij, de Oranjezandbij en gewone Koekoekshommel en een aantal andere bijensoorten. Het is onze ambitie om het aantal Rode lijst planten te blijven verhogen waar mogelijk. We denken na over hoe we onze klanten kunnen informeren over het verhogen van hun ecosysteem op hun dak of het zelfs dit toe te voegen bij bestellingen. Bijvoorbeeld boomschors of stammetjes toevoegen zodat insecten zich daar kunnen nestelen.

Met externe partners werken wij nauw samen, zodat wij ons product blijven ontwikkelen. Het groendak bestaat uit vijf lagen: de vegetatielaag, de substraatlaag waarin de zaden worden gezaaid, de filterlaag met worteldoek, de drainagelaag en als onderste de beschermlaag. Na een paar weken ontstaan de eerste plantjes en van maart tot en met november bloeien er bloemen. Van Klaprozen tot Zwolse anjers. Wij bieden naast reguliere irrigatiemogelijkheden ook de optie om hemelwater te gebruiken voor irrigatie.

 

Commitment aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel
Wij zijn vooralsnog een kleinere organisatie die na 4 jaar productontwikkeling per begin 2022 officieel gestart is. Wij willen graag samenwerken en onze kennis delen en uiteraard een bijdrage leveren.

Wij hebben de ambitie om ieder jaar 50% te groeien in afzet. Dit eerste jaar met Dakbloemenweide was het streven 1000 m2. Wij hebben die doelstelling ruim gehaald. Onze klanten zijn buurtcollectieven van particulieren waar, door de kwantiteit, het ecosysteem in het gebied wordt vergroot. Daarnaast hebben we ook veel individuele klanten en tevens hebben wij enkele bedrijven van een dakbloemenweide voorzien.

De extra ambitie waar wij ons aan willen verbinden nu wij ons bij het Deltaplan aansluiten: Wij hebben als streven om dakbloemenweides op daken van alle soorten bebouwd gebied te realiseren, van commercieel tot maatschappelijk vastgoed.

 

Dit commitment draagt bij aan de volgende thema's van het Deltaplan

  • Draagvlak-en-gedeelde-waarden 
  • Gebiedsgerichte-aanpak 
  • Kennis-en-innovatie 

 

Meer informatie
Contactpersoon: Marina Bosman
E-mailadres: marina@dakbloemenweide.nl
Website: www.dakbloemenweide.nl